Naslovna Republika Srpska Bijeljina Poziv ministarki: I u Bijeljini imaju škole, vrtići…

Poziv ministarki: I u Bijeljini imaju škole, vrtići…

0

U uvjerenju da je ovakav odnos Ministarstva prosvjete i kulture nenamjerni propust i da nema veze sa aktuelnom političkom situacijom, gradonačelnik poziva ministarku da napusti ovu praksu i da u narednom periodu posjeti grad Bijeljinu, kako bi je lično predočili potrebe prosvjetnog sektora u Semberiji, odnosno, uručili projekte iz ove oblasti.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović uputio je otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture Željki Stojičić, u kojem se ističe da je grad Bijeljina u prethodne dvije godine znatno povećao izdvajanja u oblasti obrazovanja i vaspitanja djece i mladih, za šta je izdvojeno više miliona konvertibilnih maraka.

U otvorenom pismu, Petrović je naveo samo neka od ulaganja, koja su veća od  100.000 КM:

– Izgradnja područnog odjeljenja petorazredne osnovne škole „Stevan Nemanja“ u Gornjem Magnojeviću, vrijednost radova 189.917,35 КM (2021. godina)

– II faza izgradnje objekta radionica za potrebe Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, vrijednost radova 196.556,21 КM (2021. godina)

– Izgradnja radionica za potrebe Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, vrijednost radova 220.000,00 КM (2022. godina)

– Primjena energetske efikasnosti i promjena sistema grijanja uvođenjem toplotnih pumpi u osnovnoj školi u Brocu, projekat u iznostima od po 100.000 sufinansirali Grad Bijeljina i švajcarski Кaritas (2022. godina)

– Primjena energetske efikasnosti i promjena sistema grijanja uvođenjem toplotnih pumpi u osnovnoj školi u Batkoviću, projekat u iznostima od po 100.000 sufinansirali Grad Bijeljina i švajcarski Кaritas (2023. godina)

– Rekonstrukcija objekta srednje Ekonomske škole u Bijeljini vrijednost radova 220.000,00 КM (2023. godina)

– Кupovina udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda osnovnih škola, vrijednost nabavke 954.912,65 КM (2022. godina)

– Povećan je broj učenika i studenata koje stipendiramo za oko 30 odsto, kao i iznos pojedinačnih stipendija, odnosno, ukupna izdvajanja za stipendije u odnosu na prethodnu godinu – sa 320.000 na 370.000 КM.Sve ovo radimo jer vjerujemo da je ulaganje u obrazovanje najpametnija investicija za budućnost, jer samo obrazovan čovjek može biti pokretač i nosilac razvoja svoje zajednice.

Istovremeno, sramno je, kkao navodi, da Ministarstvo prosvjete i kulture u istom periodu zanemaruje potrebe bijeljinskog obrazovanja i vaspitanja, kao da su djeca i mladi u Semberiji stranci za ovo Ministarstvo.

On je podsjetio da u gradu u klupama osnovnih i srednjih škola nastavu pohađa 8.228, odnosno, 3.355 učenika, a ako tom broju se dodaju i predškolska djeca i studenti, jasno je da je grad Bijeljina jedan od najvećih obrazovnih centara u Republici Srpskoj.

Među tom djecom brojni su i pobjednici takmičenja u znanju na nivou Srpske i BiH, ali i na evropskim i svjetskim takmičenjima i olimpijadama znanja.

„Imajući sve ovo u vidu, pitamo Vas da li mislite da naši učenici zaslužuju drugorazredni tretman? Da li Semberija zaslužuje da ima kvalitetno opremljene školske objekte? Da li naši mladi talenti zaslužuju podršku Republike, kao naši najbolji ambasadori? Čime smo zaslužili zapostavljanje Ministarstva na čijem ste čelu?“

U uvjerenju da je ovakav odnos Ministarstva prosvjete i kulture nenamjerni propust i da nema veze sa aktuelnom političkom situacijom, gradonačelnik poziva ministarku da napusti ovu praksu i da u narednom periodu posjeti grad Bijeljinu, kako bi je lično predočili potrebe prosvjetnog sektora u Semberiji, odnosno, uručili projekte iz ove oblasti.

„Nadamo se da ćete se odazvati na naš poziv i u narednom periodu posjetiti Bijeljinu“, navodi Petrović na kraju otvorenog pisma.

(BN) Foto: Arhiva/BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube