Naslovna Republika Srpska Preduzeće “MOFAS” iz Istočnog Sarajeva pred gašenjem

Preduzeće “MOFAS” iz Istočnog Sarajeva pred gašenjem

0

Ono što je trenutno jedan od gorućih problema u opštini Istočno Novo Sarajevo jeste da je jedno od rijetkih preduzeća za proizvodnju “MOFAS” d.o.o. Istočno Sarajevo skoro pred gašenjem.

Nakon što je nekadašnji prijeratni industrijski gigant “Famos” 2015. ugašen formirana je nova firma “MOFAS” čiji su većinski vlasnici postali investitori iz Tešnja i NJemačke, a Vlada Republike Srpske, bar u papirima, zadržala je 49% vlasništva.

Svake godine prihodi “MOFAS-a” umaljivali su se skoro za milion, da bi naprasno, u roku od godinu dana 2020. ova firma poslovala sa gubitkom od oko 1.150.260,00 KM, a radnici, njih oko 70 poslani su kućama, na čekanje. Već mjesec dana rade sa prekidima, primili su tek pola junske plate, a doprinosi za penziono i socijalno osiguranje, karte za prevoz radnika kao i druge obaveze, kažu, nisu uplaćeni već tri godine.

“Nama radnicima su rekli da idemo kućama i da će 28. juna biti sastanak predstavnika Vlade, načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, gradonačelnika, i vlasnika iz NJemačke i Tešnja na kojem će odlučiti da li će nam pomoći ili će preduzeće biti ugašeno”, rekao nam je jedan od radnika “MOFAS-a” i dodao da odgovornost za loše poslovanje preduzeća nadležni prebacuju jedni na druge, dok radnici trpe i žive u neizvjesnosti iz dana u dan.

Zašto nije održan sastanak na kojem bi se pokušalo riješiti pitanje opstanka ovog preduzeća koje hrani skoro 70 porodica u Istočnom Sarajevu pitali smo i Jovana Katića načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo na čijoj teritoriji je smješteno preduzeće, a koji je tokom predizborne kampanje najavio inicijativu za izmještanje proizvodnog pogona kompanije “Mofas” na drugu lokaciju kako bi se osigurao nastavak urbanog razvoja grada.

“Upoznat sam djelimično sa tim problemom, Vlada RS je uputila poziv privatnim licima koji su većinski (?) vlasnici firme, međutim oni se do današnjeg dana nisu odazvali na taj sastanak, većinski vlasnik je iz NJemačke i trebaju da se stvore okolnosti da on dođe i da vidimo na koji način se može riješiti taj problem. Posljednih godinu dana od kada je krenula pandemija oni ne dolaze, Vlada RS vodi pregovore, uputili su dopise, a u narednom periodu se nadamo da će se odazvati da zajednički iznađemo rješenje za dobrobit svih da bi radnici ostali na poslu”, rekao je načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Prema nezvaničnim informacijama aktuelni direktor preduzeća Milivoje Gutalj podnio je ostavku i obavljaće ovu funkciju sve do razrješenja i imenovanja novog direktora. U međuvremenu, predstavnici sindikata radnika uputili su pisma predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao i nadležnom ministru u kojem su ih obavijestili o trenutnom lošem stanju ovog preduzeće koje je praktično pred gašenjem.

I dok se u Istočnom Novom Sarajevu grade zgrade na skoro svim površinama u urbanom dijelu grada, proizvodna preduzeća propadaju, a radnici za koje izgleda niko ne mari mogli bi ostati na ulici ukoliko se ne iznađe rješenje ovog problema. I tako se, što bi iz vladajući stranke rekli, nastavlja prosperitet i razvoj Republike Srpske.

Novi sastanak radnika i rukovodstva preduzeća na kojem će se razgovarati o daljoj sudbini “MOFAS-a” iz Istočnog Sarajeva planiran je za srijedu 14. jula.

Autor: Sanja Vasković/SpinInfo

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube