16.7 C
Banja Luka

Prekomjerna upotreba sile od strane policajca? (VIDEO)

Saša Babić iz Ljubije, demobilisani borac Vojske Republike Srpske koji boluje od posttraumatskog sindroma, tvrdi da je policajac Staničnog odjeljenja Ljubija nad njim upotrebio prekomjernu silu zbog čega je zadobio teške povrede.

Babić kaže da je u stanici bio do poslije ponoći, a da je nakon toga odveden u Hitnu pomoć.

„Odveden sam na hirurgiju gdje su mi ušili uho, arkadu, usnu i koljeno razbijeno… Ne znam šta se desilo, ne sjećam se. Samo se sjećam da je u stanici drugom policajcu govorio da sam se samopovredio “, priča Babić.

Babić ističe da zbog svog psihičkog stanja često na glas proziva sve ljude koji se bave nedozvoljenim radnjama, a kako sam kaže, agresivan nastup policajca prema njemu izazvavao je dodatni revolt. Cijeli slučaj odigrao se u bašti jednog lokala u Ljubiji.

„Živimo u trulom sistemu, mi kojimo smo stvarali sve ovo nismo zaštićeni. Ja sam bolestan čovjek. Liječio sam se više puta i nije ovo prvi put da dobijam batine od njih. Dok su me vodili na psihijatriju, dobijao sam batine ali sam ćutao. Više ne mogu da ćutim“, kaže Babić.

Šta se tog dana desilo, svjedoči Almir Brakić.

„On je njega trgnuo i obojica su pali na pločnik. Babić je bio vezan i ostao je da leži na pločniku. Govorio je da ga je ubio, vilicu povredio. Policajac je naređivao da Babić ustane ali on od povreda nije mogao. Došao je drugi policajac i podigli su ga, te odveli, Kaže Brakić.

Zgrožen postupkom policijskog službenika, Slobodan Babić, brat oštećenog  podnio je prijavu Internoj kontroli policije da se utvrde sve okolnosti nemilog događaja nakon čega će podnijeti krivičnu prijavu protiv policijskog službenika.

„Hapsili su dilere droge, ubice policajaca, ljudi nemaju ogrebotine na sebi. Pogledajte na šta liči čovjek samo zato što je galamio. Ko ima pravo da hapsi, oduzima slobodu čovjeku danas zato što čovjek galami. Jel on svjestan šta znači oduzeti slobodu nekome? Stavljaš lisice čovjeku na ruke i pritegneš koliko je moguće da se usjeku na ruke i u tom stavu čovjeka bacaš na asfalt naglavačke”, kaže brat oštećenog.

Iz Policijske uprave Prijedor u odgovoru upućenom na našu adresu navedeno je da je dana 16.juna u Ljubiji došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane lica S.B.  koji je odbijao da postupi po naređenju policijskog službenika te je prilikom lišenja slobode vrijeđao policajca i pružao otpor.

Kod navedenog lica je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, a zbog tvrdnji o prekomjernoj upotrebi sile od strane policijskog službenika, Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zaprimila je predstavku imenovanog lica, te će Unutrašnja kontrola postupiti po istoj sa ciljem provjere svih navoda, navedno je u odgovoru iz Policijske uprave Prijedor.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here