Naslovna Sport Prevarant stoljeća: Lažirao da je igrao za PSG, potpisao za CSKA i...

Prevarant stoljeća: Lažirao da je igrao za PSG, potpisao za CSKA i sve propalo zbog jednog pitanja

U fudbalu smo prethodnih decenija mogli čuti zaista nevjerovatne priče o „fudbalerima“ koji se pojave kao grom iz vedra nema, a na kraju se ispostavi da su lagali o svojoj prošlosti ili najčešće godinama.

 

Jedan od novih koji je otkriven je Gregoire Akcelrod koji je prije skoro 20 godina imao plan kako da uspije kao fudbaler. On je igrao za amaterski tim PSG-a u petoj ligi, a onda je počeo lažirati izvještaje s utakmica dok je još bio u srednjoj školi.

Prvo je počeo lažirati izvještaje s utakmica i proširio je vijest da igra za rezerve PSG-a zbog čega je postao itekako popularan u svojoj školi. Čak je „krao“ statistiku od Nicolasa Anelke koji je tada igrao za Parižane, te je umjesto Anelkinog pisao svoje ime.

Image: The Daily Mail

Ušao je nekako i na Park Prinčeva gdje se slikao u dresu PSG-a i hvalio se kako je postao član prvog tima. Napravio je nevjerovatan CV, a onda se počeo nuditi evropskim klubovima.

Krenuo je od Engleske gdje je tražio probu u Chelseaju, Arsenalu i Manchester Cityju, ali su oni to odbili. Ipak, Swindon Town, Norwich i Bournemouth su mu ponudli probe na kojima se on baš i nije istakao.

Image: The Daily Mail

2009. godine odbio je da igra u Luksemburgu jer je dobio probu u CSKA iz Sofije. Na treningu je bio jako dobar i klub je odlučio da mu ponudi ugovor. Bilo je dogovoreno da potpiše ugovor na tri godine, te mjesečno zarađuje oko 20.000 eura, ali onda je sve propalo.

„Bio sam dva dana na probi u CSKA i trener je rekao mom agentu da mi žele dati ugovor. Čak sam se slikao u dresu CSKA i potpisao ugovor. No, oni su onda objavili na stranici da sam novo pojačanje i da sam bivši igrač PSG-a. No, tada su me fanovi PSG-a uništili. Pisali su klubu da nikad niko nije čuo za mene i da nisam uopšte igrao za taj klub. Rekli su da sam lažirao sve i da pogledaju moju web stranicu. Na stranici je bilo nekih istinitih videa kao onaj iz Swindona, ali oko PSG-a je sve bila laž. Novinari su me razapeli i otkrili su da sam ‘lažnjak’. Narednog jutra sam spakovao kofere i otišao“, rekao je Akcelrod za Daily Mail.

On je objasnio da je već bio u oblacima i konačno se obradovao što će se prevara isplatiti i što će zaraditi ogroman novac od ugovora. No, kada se na stranici CSKA pojavilo pitanje „Navijači PSG-a prepoznajete li svoju bivšu zvijezdu? Sada je naš igrač“ sve se srušilo kao kula od karata jer niko nije zna ko je lik s fotografije.

 

Sportsport.ba