Naslovna Republika Srpska Priča o akcizama: Sve nam je postalo skupo, ali barem nemamo gužve...

Priča o akcizama: Sve nam je postalo skupo, ali barem nemamo gužve na pumpama

0

Donosimo detaljnu analizu o tome kako su se funkcioneri SNSD-a našalili s građanima u priči o suspenziji akciza na gorivo.

Saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 2018-2022. ostat će upamćen kao najneaktivniji saziv državnog parlamenta. Održano je skoro duplo manje sjednica nego u  mandatnom periodu 2014-2018, a ni usvojenim zakonskim rješenjima se ne može pohvaliti državna vlast u sastavu SDA-SNSD-HDZ. Zastupnički dom PSBiH u prethodnom mandatu je održao 48 sjednica, dok je saziv iz 2014-2018. održao čak 88 sjednica.

Vijeće ministara BiH je bilo još više tromo od Parlamenta, s obzirom da zakonodavnom organu nisu dostavljali nove, bolje i evropske zakone na usvajanje, a ugled Parlamenta su spašavali pojedini zastupnici, uglavnom opozicioni, koji su predlagali zakone od kojih bi imali koristi građani i privrednici.

Bahat odnos najneefikasnijeg saziva 

No, iako su pojedini zastupnici radili posao koji je trebalo raditi Vijeće ministara, pojedine stranke to nisu željele cijeniti, pa su svojim glasanjem i obarali predložene zakone. Naprotiv, za obaranje nekih zakona čak su kao argumente navodili to što su ih predložili zastupnici, a ne Vijeće ministara, kao da je neko Vijeću ministara branio da radi svoj posao i predlaže zakone.

Iako smo kazali da je prethodni saziv Parlamenta održao ubjedljivo najmanje sjednica, treba napomenuti da ni one sjednice koje su održane nisu iskorištene na najbolji način. Sjednice oba doma državnog parlamenta SNSD-u i HDZ-u su poslužile uglavnom da se suprotstave svim kvalitetnim prijedlozima koji su dolazili od ekonomskih stručnjaka, privrednika i zastupnika.

U nastavku ćemo analizirati prohodnost jednog zakona kroz parlament i podsjetiti na bahat odnos prema građanima BiH.

Dok je u februaru 2022. godine Vijeće ministara BiH još spavalo zimski san, ekonomski stručnjak Faruk Hadžić kreirao je izmjene Zakona o akcizama kojim je bilo predviđeno da se akcize na gorivo suspenduju na šest mjeseci. Prijedlog zakona je ostavio mogućnost i Vijeću ministara da suspenziju produži na još tri mjeseca.

Kreirani zakon u parlamentarnu proceduru uputio je Klub SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Hadžić je ocijenio da bi se privremenom suspenzijom naplate akciza na gorivo ublažio inflatorni udar na građane koji je do tada trajao već nekoliko mjeseci, s obzirom da cijene goriva na tržištu imaju direktan utjecaj na cijene drugih proizvoda i usluga. Od onih koje zovemo osnovnim životnim namirnicama, pa do usluga prevoza putnika.

Prije svega, vrijedi napomenuti da se u BiH naplaćuju dvije vrste putarina i akciza na naftu i naftne derivate.

Po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutno se plaća akciza (visina ovisi od vrste naftnog derivata, od 0,30 do 0,45 KM po litri), te dvije putarine. Prva je putarina za održavanje puteva (0,15 KM po litri derivata), a druga je putarina za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM po litri derivata).

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) za Buku su kazali da je u prvih deset mjeseci 2022. godine prikupljeno prihoda po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u ukupnom iznosu od 426 miliona KM.

Po ovom osnovu od 2006. do 31.10.2022. godine ukupno je prikupljeno 7 milijardi i 812 miliona KM.

Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO. (koeficijenti za četvrti kvartal 2022. godine koje je usvojio Upravni odbor UIO: Federacija BiH – 63,10%, Republika Srpska – 33,35% i Brčko Distrikt – 3,55%).

Ovo je, dakle, novac koji ide u entitetske budžete i ne troši se namjenski za izgradnju autoputeva, kao što je to slučaj s putarinom od 0.25 KM. Shodno tome, suspenzijom akciza ne bi bila ugrožena gradnja autoputeva, kao što su to pojedini pokušali predstaviti.

Zakoni prolazili gdje SNSD nema mogućnost da blokira

Eh, a sada malo o stavovima političara. Bez nekih većih problema izmjene ovog zakona usvojene su u Zastupničkom domu, gdje SNSD u prethodnom mandatu sa svojim partnerima nije imao većinu i nije mogao blokirati ono što mu se ne sviđa.

No, kada je došlo vrijeme da odluku Zastupničkog doma potvrdi i Dom naroda PSBiH, četiri delegata SNSD-a su glasala protiv, i suspenzija akciza nikada nije ni usvojena.

Ako ste samo slušali izjave kadrova SNSD-a u javnosti, onda ste mogli pomisliti da će ova izmjena zakona biti lako usvojena, jer su i kadrovi ove stranke najavljivali podršku ukidanju akciza.

Naime, dan nakon što je Zastupnički dom PSBiH podržao izmjene Zakona o akcizama, sastanak u Sarajevu su održali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković.

„Pokušat ćemo djelovati kroz marže, entitetske vlade su to usvojile prije godinu. Zatim, kroz intervencije iz zaliha, subvencije određenih proizvoda, uključujući i energente, za najugroženije kategorije društva, te intervencije vezane za poreznu politiku čiji su dio i akcize“, kazao je nakon sastanka Tegeltija.

Nakon istog sastanka Višković je kazao da očekuje da vrlo brzo bude operativno ukidanje akicize na naftne derivate na šest mjeseci, te dodao da je Zastupnički dom preduhitrio najave iz Republike Srpske o ukidanju akciza.

Osam dana kasnije, zasjedala je i Narodna skupština RS-a te usvojila zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i suspenziji akciza na gorivo.

Premijer Radovan Višković nakon sjednice je rekao da je to usaglašeno sa Vladom FBiH i da bi na snagu moglo da stupi već od aprila.

Nije prvoaprilska šala, ili ipak jeste?

„To znači da bi mi mogli već od 1. aprila, i to nije prvoaprilska šala, nego zaista činjenica da imamo ukinute akcize na naftu i naftne derivate, na naftu 30 feninga, a na benzin 40 feninga“, najavio je Višković.

U sedmicama koje su uslijedile, ispostavit će se da je sve što je Višković pričao, ipak, bila samo šala.

Dom naroda PSBiH odbio je po hitnom postupku razmatrati ukidanje akciza na gorivo na šest mjeseci s obzirom da su  četiri delgata SNSD-a bila protiv hitne procedure. Preostalih deset delegata koji su bili na sjednici glasali su za hitni postupak i suspenziju akciza,  ali s obzirom da nije postojala entitetska većina, hitna procedura nije usvojena.

Nakon toga zvaničnici SNSD-a u javnosti su na sve načine pokušali opravdati svoju odluku da ne podrže ukidanje akciza, a ponovo je briljirao Višković.

„Dilema je, šta ako se BiH odrekne akciza i onda nam počnu dolaziti građani iz regije kako bi kupili naftu i naftne derivate. Njima bi nafta i naftni derivati bili još povoljniji nego nama jer nema akcize i oslobađaju se PDV-a. To znači da bi u datom momentu mogli da imamo ogromne redove, pogotovo u pograničnim dijelovima, te da se možda čak ugrozi snabdijevanje naših građana. Je li nam to cilj? Iz tog razloga je Vlada RS-a tražila da se to ograniči na mjesec dana, a ne na šest mjeseci kako je predlagao SDP. I na kraju, treba pomenuti i to da ukidanje akciza na naftu i naftne derivate neće dovesti do pojeftinjenja ostalih namirnica, koje su poskupile upravo zbog rasta cijena nafte i naftnih derivata“, izjavio je Višković početkom aprila u želji da odbrani stranačke kolege.

Viškovića smisao za humor nije napuštao ni tokom ljeta, pa je u junu izjavio:

“Republika Srpska bi, da ima samostalnost koju nema, još u martu imala ukinute akcize i diferenciranu stopu PDV-a. To je jasno svima onima koji hoće da čuju, onima koji neće da čuju ne mogu promijeniti stav”, kazao je Višković u junu 2022. godine.

Nakon pošalica Viškovića, smisao za humor dobila je i Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda PSBiH u augustu 2022. godine.

Naime, pred kraj augusta, gornji dom državnog Parlamenta ponovo je razmatrao suspenziju akciza na gorivo.

Delegati Doma naroda usvojili su izmjene Zakona o akcizama, ali uz usvojen amandman Dušanke Majkić kojim bi suspenzija akciza važila samo jedan mjesec, a ne šest kako je ranije usvojio Zastupnički dom.

Kad hoćeš blokirati, formiraj komisiju

Budući da su izmjene ovog zakonskog rješenja usvojene u različitim tekstovima u dva doma, formirana je zajednička komisija oba doma PSBiH koja je trebala usaglasiti tekst zakona.

Međutim, na sjednici zajedničke komisije nisu se pojavili članovi SNSD-a i ovim je priča oko suspenzije akciza na gorivo završena s obzirom da je potom uslijedila i izborna kampanja u septembru.

Sasvim je jasno da je kadrovima SNSD-a bio cilj samo odugovlačenje ovog procesa do izborne kampanje, i uvjeravanje građane da je za njih najbolji benefit kada nemaju problema s gužvom na benzinskoj pumpi.

Taj problem kad se riješi, sve drugo se zaboravlja, i skupo gorivo, i električna energija, i grijanje i skupa piletina jer je onaj proizvođač piletine u cijenu robe ukalkulisao i skuplje gorivo. Da ne nabrajam dalje, bitno je da nema gužve na pumpama.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube