Naslovna Republika Srpska Prihvaćeno: 20% jeftinije karte za penzionere

Prihvaćeno: 20% jeftinije karte za penzionere

0

Završena je peta redovna sjednica, posljednja pred ljetnu pauzu, na kojoj je, između ostalog, jednoglasno donesena Odluka o subvenciji mjesečnih karata za penzionere koja podrazumijeva da od 1. avgusta ova populacija ima za 20 odsto povoljniji javni prevoz.

Ovo zasjedanje je za razliku od prethodnih održano u jednom danu, što predstavlja iznimku u odnosu na dosadašnju praksu aktuelnog saziva. Zbog nesuglasica sjednice su znale trajati danima.

Komentarišući odluku o subvenciji karata za penzionere gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da ona predstavlja prvi korak.

– To će nam omogućiti da napravimo prvi korak prema realizaciji našeg obećanja da svaki penzioner dobije potpuno besplatan javni prevoz – kazao je  Stanivuković.

Od odluka koje su donesene na današnjem zasjedanju su i odluke o dodjeli subvencija za ugostiteljski sektor u iznosu od 600.000 KM, te 100.000 KM za opremanje kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Na dnevnom redu sjednice bili su i izvještaji o poslovanju u prošloj godini i programi poslovanja za ovu godinu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, SC „Borik“ i „Eko toplana“, koje su odbornici usvojili.

Grad će ove godine da se pobratimi sa nekoliko gradova, a danas je usvojena Odluka o potpisivanju sporazuma sa Nižnjim Novgorodom.

Uz ovaj ruski grad, saradnja će biti ozvaničena, kako je rekao gradonačelnik – i sa Budvom i još nekim gradovima u Crnoj Gori, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji.

Više tačaka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima dobilo je podršku odbornika, kao i regulacionih planova važnih za donošenje investicija u grad.

Izmjenom odluke o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima, koja je podržana danas, predloženo je da republičke ustanove koje imaju velike budžete, ne dobijaju poslovne prostore pod posebnim uslovima.

Podržan je i izvještaj o realizaciji programa Skupštine grada Banje Luke u prošloj godini.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić kazao je da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor direktora Banskog dvora, o čemu je danas i donesena odluka, s obzirom na to da sadašnjem direktoru ove ustanove ističe mandat.

– Tokom zasjednja, na jedan izuzetno korektan način pohvalili smo rad direktora SC „Borik“. Kao ustanova, iz godine u godinu postiže odlične rezultate. Znamo koliko je ova pandemija poremetila i sport ali to se ne vidi na funkcionisanju dvorane Borik koja je zadržala kvalitet – ocijenio je Ilić.

Najavio je da slijedi ljetna pauza i da će naredno zasjedanje Skupštine grada biti u septembru.

(Srpskainfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube