Naslovna Najnovije „Prijedor je bio prva stanica spasa“ Patrijarh Porfirije pozvao na molitvu za...

„Prijedor je bio prva stanica spasa“ Patrijarh Porfirije pozvao na molitvu za sve žrtve „Oluje“ (FOTO)

0

Obraćajući se prisutnim na gradskom trgu u Prijedoru, patrijarh srpski Porfirije rekao je da se narod okupio na tom mjestu kako bi se sjetio ljudi koji su u avgustu 1995. godine otjerani sa svojih vjekovnih ognjišta na Baniji, Lici, Kordunu i sjevernoj Dalmaciji.

Prijedor je bio prva stanica spasa narodu koji je istjeran sa svojih ognjišta. Okupljeni smo u molitvenom sjećanju na prognane i stradale. I ovog ljeta prinosimo naše molitve za pokoj duša naših stradalih u proteklim ratovima. U ljeto 1941. godine tama je vladala ovim prostorima. Niko nema eksluzivno pravo na ljubav prema svojoj kući i svom narodu. Niko nema eksluzivno pravo na jedinstvo svog naroda, na tugu i oplakivanje samo svojih žtrava. Neki su se ipak odvažili da mjere bol. Ko ima pravo da oplakuje svoje dijete, a ko ne. Svaka majka i svaki čovjek osjeća bol, bez obzira na naciju i vjeru – rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da se na dašanjem skupu Srbi, kao pravoslavni hrišćani, mole Bogu za spasenje duša svih žrtava.

– Sjećamo se i žrtava drugih moleći se za naše žrtve. Molimo se i za bošnjačke žrtve. Kao pravoslavni hrišćani pozvani smo da tako postupamo, čak i kad neki drugi previđaju i ignorišu naše žrtve – poručio je srpski patrijarh.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube