Naslovna Najnovije Prijeti mu zatvorska kazna: Stanislav Despotović iz Doboja tvrdi da nije kriv...

Prijeti mu zatvorska kazna: Stanislav Despotović iz Doboja tvrdi da nije kriv za kompjutersku prevaru „tešku“ 668.000 KM

0

Stanislav Despotović (37) iz Doboja optužen za pranje novca i kompjutersku prevaru “tešku” 668.000 maraka, izjasnio se da nije kriv po optužnici koju je protiv njega podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Ova informacija potvrđena je Srpskainfo u Osnovnom sudu u Banjaluci.

– Izvršenim uvidom u CMS sistem ( Sistem za automatsko upravljanje predmetima) utvrdili smo da se optuženi S.D, koji se tereti za kivično djelo kompjuterska prevara iz člana 410. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS u sticaju sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 263. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS, izjasnio da nije kriv, te je navedeni predmet prešao u rad drugom sudiji, te da se vrše pripreme za nastavak suđenja – odgovorili su iz banjalučkog Osnovnog suda.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Sudija za prethodno saslušanje u oktobru prošle godine potvrdio je optužnicu protiv Despotovića zbog kompjuterske prevarekojom je kompaniji M:tel pričinjena šteta u iznosu od 668.000 KM.

Istom optužnicom obuhvaćen je i Mirijan Ristić (23) koji se tereti za pranje novca.

Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Despotović se tereti da je u vremenskom periodu od 5. maja do 24. decembra 2020. godine, neovlašteno pristupio računarskoj mreži kompanije M:tel i na taj način bez realnog novčanog pokrića, vršio dopune “prepaid“ brojeva u ukupnom iznosu od 668.658,10 konvertibilnih maraka.

Kupio motor “bmw”

Ovaj novac je kako se navodi, zatim isplaćivao preko većeg broja osoba koje su imale otvorene račune u kladionicama, a kojima je navodno isplaćivao 15 odsto od ukupnog iznosa koji je prethodno podignut sa računa.

Prema navodima iz optužnice, Despotović je novcem pribavljenim od krivičnog djela navodno kupio motor i automobile.

– U cilju prikrivanja prave prirode novca, od gotovog novca pribavljenog izvršenjem krivičnog djela, 2. jula 2020. godine kupio je motocikl marke “bmw” za iznos od 30.000 KM, zatim automobil “pežo” 3008 za iznos od 37.500 KM gdje se kao kupac pojavljuje njegova supruga D. D. na koju je vozilo i registrovano, kao i automobil “kia sportage” za iznos od 3.600 evra, gdje se kao kupac pojavljuje njegov otac S. D. na koga je vozilo i registrovano, a koje vozilo je koristio Stanislav Despotović – navodi se u optužnici banjalučkog tužilaštva.

Despotović je uhapšen u aprilu 2021. godine u akciji kodnog naziva “Skripta”.

Istragom je utvrđeno da je u kompjuterskoj prevari korištena infrastruktura kladionica u Republici Srpskoj preko čijih računa je izvučeno više stotina hiljada maraka novca pomenute kompanije.

Despotović, po struci informatičar i njegovi saučesnici, u periodu od maja do decembra 2020. godine navodno su unijeli maliciozni fajl – virus kojim su stavili pod kontrolu M:telovu aplikaciju “m:go”.

Izvor iz MUP RS otkrio je ranije da je jedan od saslušanih svjedoka do detalja opisao način na koji je Despotović izvršio kompjutersku prevaru.

Despotović i saučesnici su preko ubačenog malicioznog fajla neovlašćeno pristupali M:telovoj aplikaciji nakon čega su dopunjavali veći broj pretplatničkih kartica, da bi kroz sistem kladionica isplaćivali novac.

Iz iskaza svjedoka moglo se otkriti da je iza kompjuterske prevare navodno stajala i međunarodna kriminalna grupa.

Policija Srbija
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

– Stanislav je ispričao da su Rumuni provalili u sistem “Mozzart kladionice” i da vrše isplate samo uz ličnu kartu. Despotović je plaćao 15 odsto, pa je tako za iznos od 1.000 KM podignutih sa računa, svjedok za sebe ostavljao 150 maraka. U pitanju su bile klasične “mule”, koje su na taj način bile izložene, dok su organizatori prevare ostajali daleko iza kamera – ispričao je ranije izvor Srpskainfo.

Krunski svjedok je ispričao istražiocima i kako su prve uplate na otvorene račune u kladionicama iznosile oko 500 maraka, te da se kasnije isplaćivalo i 20.000 KM.

Nakon otkrivanja prevare, u akciji “Skripta” uhapšeni su Despotović i još tri osobe. Samo je Despotoviću bio određen pritvor iz kojeg je ubrzo pušten.

DO 10 GODINA

Za krivična djela za koja se tereti Stanislav Despotović zaprijećene su zatvorske kazne. Tako je za krivično djelo kompjuterska prevara, optuženom stavljen na teret najteži oblik za koji je zaprijećena kazna od minimalno dvije godine do maksimalnih 10 godina zatvora. Ovaj oblik krivičnog djela propisan je ukoliko šteta prelazi 30.000 maraka. Za krivično djelo pranja novca, zaprijećena je takođe zatvorska kazna od dvije do 10 godina, ali i novčana kazna. Radi se takođe o težem obliku krivičnog djela pranja novca, koji se primjenjuje u slučajevima kada je iznos prešao 200.000 KM.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube