Naslovna Najnovije Prikazana taktička vježba „Vojni štit“, prisustvovao Vučić

Prikazana taktička vježba „Vojni štit“, prisustvovao Vučić

0

 

Združena taktička vežba Vojske Srbije (VS) sa noćnim bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“ održana je večeras na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije.

Vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega sledi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima „kornet“, uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Na vežbi je angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO „Pancir-S1“.

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazaće tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica „vrabac“.

Vežba se izvodi radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim vremenskim uslovima, danju i nocu.

Vojne vežbe na Pasuljanskim livadama počele su 4. aprila, a završavaju se danas, vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima.

(Tanjug)