Naslovna Republika Srpska Pritvor zbog međunarodnog krijumčarenja oružja

Pritvor zbog međunarodnog krijumčarenja oružja

0

Zvorničanin je osumnjičen da je djelovao u okviru organizirane grupe, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, koje je potom krijumčareno motornim vozilima u Francusku.

– Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Zvorničanina čiji su inicijali C.M. /41/ osumnjičenog za neovlašten promet oružja, vojne opreme, kao i proizvoda dvojne namjene, saopšteno je danas iz ove pravosudne institucije.

Nakon što je osumnjičeni ispitan predložen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Zvorničanin je osumnjičen da je djelovao u okviru organizirane grupe, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, koje je potom krijumčareno motornim vozilima u Francusku.

Oružje bi u Francuskoj bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim, koji bi ga dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu, te ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Tužilaštvo BiH vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme, sa područja BiH prema Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela.

Operativnom istragom, identifikovan je i lišen slobode osumnjičeni C.M, a desetak automatskih pušaka i okvira za municiju, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

Osuminjčenog su slobode lišili policijski službenici Granične policije.
U okviru ove istrage, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Francuske.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, navedeno je u saopštenju.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: