Naslovna Crna Hronika Prodavali veće količine droge i milione prali u BiH

Prodavali veće količine droge i milione prali u BiH

0

Pred sudijom Suda BiH Goranom Radevićem danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Kemalu Bukvi i Zoranu Buhaću iz Sarajeva, te Saši Karadžiću i Željku Dangubiću iz Sokoca, a koji su uhapšeni u akciji MUP-a RS i MUP-a KS kodnog naziva „Šakal“.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili osumnjičeni Kemal Bukva, Zoran Buhać i Karadžić Saša, krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, a osumnjičeni Saša Karadžić i Željko Dangubić i krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. istog Zakona.

Milioni se prali u BiH

Obrazlažući prijedlog za pritvor državni tužilac Dubravko Čampara je kazao da su osumnjičeni dio organizovane kriminalne grupe čiji je vođa Ognjan Orašanin Oras iz Sokoca za kojim će biti raspisana potjernica.

Grupa se bavila međunarodnom trgovinom kokaina. Održavali su kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja, uglavnom sa „škaljarskim klanom“ iz Crne Gore, pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Sky i Anom, dogovorili neovlašteni promet većih količina kokaina koji je krijumčaren sa područja Južne Amerike u Nizozemsku, a potom preko Hrvatske dolazio i u BiH.

Članovi ove grupe imaju međunarodne saradnike u Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, skupocjena vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela. Riječ je o milionskim iznosima novca koji se prao između ostalog i u BiH. Njihovi članovi samo u Sarajevu su imali brojne nekretnina, te brojne aparmane na okolnim planinama.

Tužilac je naveo da je podnesen izvještaj protiv 19 članova ove grupe, među kojima su tri organizatora i 16 članova. Grupa je na drogi zarađivakla ogroman novac, te je samo u jednom momentu za nešto više od mjesec 1. 200.000 evra otišlo iz Sarajeva za Belgiju kako bi se plaćao kokain. Tužilac je naglasio da će protiv ove grupe biti proširena istraga za nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Drogu kupovali od Orašanina

Orašanin je, naveo je Čampara, jedan period na Sokocu krio osobu koja je likvidirala osuobu i suprostavljenog „kakavčkog klana“.

Naveo je da je MUP RS zaprimio sve informacije o osobu koja je pokušala da da likvidira Orašanina. Njemu je podmetnut eksploziv pod automobil, ali je njegova likvidacija propala, jer je njegov član i osobni vozač osumnjičeni Saša Karadžić pronašao eksploziv.

Tužilac je naveo da je da je Kemal Bukva od Orašanina kupio kilogram kokaina za 36.000 eura, a za istu cijenu je kilogram kupio i Buhač.

Grupa je od 2019. do danas nesmetano djelovala na području Evrope i BiH.

Čampara je naročito naglasio da bi istraga bila ugrožena puštenjem na slobodu osumnjičenih, te da su ugroženi životi ljudi koji sarađuju s Tužilaštvom BiH.

Advokati četvorice osumnjičenih, Rijad Kapo, Senad Kreho i Veljko Ćivša detaljno su obrazložili razloge zbog kojih su zatražili da se prijedlog odbije, a osumnjičenima eventualno da se odredi kućni pritvor i druge mjere zabrane.

Osumnjičeni su istakli da nisu imali aplikaciju Sky ni kriptovani telefom. Takođe su istakli da ne poznaju nikoga od osumnjičenih i da ne pripadaju nikakvoj organizovanoj grupi. Advokati su istakli i njihovu nekažnjavanost.

Sudija Radević će naknadno donijeti odluku.

(Avaz  Foto:Avaz)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube