Naslovna Region Pronađeno tijelo je 99 odsto Matej Periš: Cijeli region je pratio slučaj...

Pronađeno tijelo je 99 odsto Matej Periš: Cijeli region je pratio slučaj gotovo pet mjeseci, evo šta sad slijedi

0

Tijelo mladića, koje po svemu odgovara opisu Splićanina Mateja Periša kom se trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu, izvučeno je juče ujutru iz Dunava kod Ade Huje – svega nekoliko kilometara nizvodno od mjesta njegovog nestanka.

Garderoba, pronađeni predmeti, lokacija sve upućuje na to da je pronađen mladi Periš, ali ove crne slutnje sada ostaje da potvrdi DNK analiza čiji se rezultati, po ubrzanom postupku, očekuju već danas.

Farmerke, tamna majica sa aplikacijom jaguara i natpisom “Power Super Cleaner”, bijela patika sa slovom V sa strane, srebrni sat na ruci i mobilni telefon u džepu – upravo je to kobne noći Matej Periš imao na sebi, a isto to pronađeno je na tijelu koje su u Dunavu, oko 9.20 juče, primjetili mornari koji su pozvali policiju. I sami policajci koji su juče bili na Adi Huji kažu da sve potvrđuje da je pronađen upravo Matej.

Međutim, to ćemo sa sigurnošću moći da kažemo tek kada budu stigli nalazi DNK analize koji će, kako se saznaje, biti urađeni po ubrzanom postupku.

Tijelo je prevezeno na Institut za sudsku medicinu gdje će ova analiza biti objavljena. Policija je još prije gotovo pet mjeseci, odmah po nestanku Periša, od njegovog oca Nenada uzela DNK uzorak koji će sada biti upoređen sa DNK pronađenog tijela.

Nezvanično, na pronađenom tijelu koje, iako je bilo u poodmakloj fazi raspada, nisu pronađeni vidljivi tragovi nasilja, biće obavljena obdukcija koja treba to definitivno i da potvrdi i da utvrdi uzrok smrti mladića. U isto vrijeme vjerovatno će biti urađena i toksikološka analiza, koju je naložilo Više javno tužilaštvo. Ovi nalazi najvjerovatnije će biti poznati tek za nekoliko nedjelja.

O tome šta slijedi nakon što je tijelo nađeno, sinoć je govorio i načelnik kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac, koji je juče popodne stigao u Beograd.

Kako je potvrdio, biće obavljena DNK analiza odnosno upoređivanje sa uzorkom koji je prije nekoliko mjeseci dao Matejev otac.

FOTO: RAS SRBIJA SCREENSHOT
FOTO: RAS SRBIJA SCREENSHOT

– Takođe vidjećemo u saradnji sa srpskom policijom koje još eventualne radnje će se sprovesti, da li će se raditi toksikološki nalaz koji je takođe najavljen i da li je on moguć nakon toliko vremena, to ćemo takođe vidjeti – rekao je Gerovac.

Na pitanje novinara kada bi se najbrže mogli očekivati rezultati obdukcije, on je naveo da sve zavisi od činjenice iz kog genetskog materijala će se raditi DNK, da li će to biti moguće uraditi iz krvi, iz mekog tkiva, ili kosti.

– Ono što u ovakvim slučajevima kada se radi o utapanju se utvrđuje prisutnost vode u plućima, prisutnost algi i tako dalje. Tako da tek nakon sprovedene obdukcije moći ćemo sa sigurnošću da kažemo šta je tačan uzrok smrti tijela koje je pronađeno u vodi. Ostaću u Beogradu dok traju istražne odnosno obdukcione radnje. Mi od početka imamo saradnju sa srpskom policijom. Tokom današnjeg dana ostaćemo ovdje, dakle dok se ne utvrdi uzrok smrti i na kraju krajeva, ono što najviše interesuje javnost da li se radi upravo o Mateju – rekao je Gerovac.

Otac Mateja Periša, Nenad, juče ujutro je porukom obaviješten da je kod Ade Huje izvučeno tijelo koje odgovara opisu njegovog sina. On je rekao da će čim završi obaveze oko organizacije za sahranu, krenuti u Beograd kako bi uživo saznao da li je pronađeno tijelo njegovog sina.

Nenad Periš ispred kluba iz kog je kobne noći istrčao njegov sin i nestao

Nakon što obdukcija bude urađena, a DNK analiza potvrdi da je u pitanju Matej Periš, tijelo će biti predato njegovom ocu i transportovano u Hrvatsku.

Očekuje se da sahrana mladića, ukoliko se potvrdi da je u pitanju on, bude obavljena u Splitu gdje mu živi porodica.

Nenad Periš: “Istina se ne može promijeniti”

– Informacija o Mateju je došla poslije pet mjeseci, poslije 139 dana… Čekali smo radosnu vijest, a došla je ona bolna, grozna… Istina se ne može promijeniti već prihvatiti – rekao je Nenad Periš nakon što je obaviješten da je pronađeno tijelo koje odgovara opisu njegovog sina.

– Poslali su mi poruku i rekli da su pronašli tijelo i da odjeća odgovara Mateju. Takođe, rekli su da se mora sačekati i DNK analiza kako bi se ustanovilo da li je to sigurno on, a ona ne može biti gotova odmah – rekao je on.

Sa bolom u glasu, otac Mateja Periša kaže da je dugo ipak čekao radosnu vijest, da se uporno nadao da će Matej biti pronađen živ…

– Informacija je došla poslije 139 dana. Došla je bolna vijest, grozna… Iako je prošlo toliko vremena mi smo čekali da nam se saopšti srećna vijest – da je nađen Matej živ… Ali, istina je drugačija i moramo je prihvatiti – kaže nesrećni otac u ispovijesti.

FOTO: ZORAN ILIĆ, GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA
FOTO: ZORAN ILIĆ, GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Teško mu je jako, a bol je, kaže, neopisiva. Uprkos tome, ovaj divni čovjek, želio je da se zahvali svima.

– Zahvaljujem se svima na molitvi i brizi. Toliko je bilo iskrenog saosjećanja tokom potrage, to nikad neću zaboraviti jer to mi je jako značilo. Hvala svakom ponaosob, svakom vjerniku, običnom, čovjeku, svešteniku, policiji, novinaru. Svima posebno hvala i svakoga grlim. To što su imali saosjećanja, što su svi željeli da Matej bude pronađen. To nikada neću zaboraviti koliko god bol bila teška – rekao je Nenad, piše Blic.

Rekao je da se grozno osjeća, ali da situaiju “mora da prihvati”.

– Idemo dalje, moramo pokazati da naša vjera nije samo trenutna. Udahnimo vazduh, pogledajmo u nebo i kažimo: “Bože, hvala”. Da, teško mi je, grozno mi je, nevjerovatno teško, ali moram da prihvatim i nastavim dalje – kaže on.