Naslovna Izdvajamo Proslava Dana Republike Srpske u Gacku (VIDEO)

Proslava Dana Republike Srpske u Gacku (VIDEO)

0

Trideset i jednu godinu kasnije, zahvaljujući našim očevima, sinovima i braći, imamo mogućnost, da živimo na sopstvenim ognjištima i u slobodnoj Republici Srpskoj. Zato, obaveza svih nas danas je da čuvamo od zaborava sve one koji su uklesali svoje živote u temelje naše Republike Srpske.

S’ tugom ali i ponosom posjetili smo spomen-sobu, u kojoj su upisana imena 153 borca Gatačke brigade i drugih formacija, koje su zbog ratnih zbivanja utočište našle u Gacku.
Kao interventna jedinica VRS, Gatačka brigada dala je nemjerljiv doprinos, u odlučujućim borbama za stvaranje Republike Srpske, na mnogim ratištima.

Zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije Gacko, obišli smo spomen-obilježja na Rogoju i Dobrom Polju, kao i centralni spomenik „Kruna gatačkim junacima“ položivši cvijeće.
Nastavili smo dostojanstveno, onako kako i zaslužuje da se obilježi ovakav, od velikog istorijskog ali i aktuelnog značaja, datum. Na površini od 14400 m2 napravili smo granice naše voljene Republike Srpske i tako izveli performans koji nije viđen nigdje do sada.

Krunisali smo sve vatrometom i bakljadom duž čitave glavne ulice, u bojama koje nosimo u srcu, i sa ponosom ističemo, sa jasnom porukom našeg pjesnika Jovana Dučića:
Jer je otadžbina samo ono kuda
naš znoj padne, gdje je krv očeva pala;
I plod blagosloven rađa samo gruda
Gdje su mač zarđan djeca iskopala.
I za kraj želimo svima da čestitamo dan Republike Srpske, krsnu slavu Sveti Stefan i sve praznike.

Mir Božiji, Hristos se rodi!
GROBARI GACKO.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube