Naslovna Izdvajamo Proslava Dana RS: Najspektakularnija, ali i najskuplja do sada

Proslava Dana RS: Najspektakularnija, ali i najskuplja do sada

0
29.12.2023., centar grada, Banja Luka (BiH) - Kroz manje od dvije sedmice u Banja Luci ce se odrzati proslava Dana republike - 9.januar/sijecanj, koji je Ustavni sud proglasio za neustavan a njegovo obiljezavanje zabranio Visoki predstavnik u BiH, a po centru grada vec se postavljaju zastave Republike Srpske kao dio priprema za svecani defile.Photo: Dejan Rakita/Pixsell

Dok se za proslavu izdvajaju stotine hiljada maraka, kao i za neke druge luksuzne stvari, kao što su automobili zvaničnika, ugrožene socijalne kategorije jedva sastavljaju kraj s krajem.

Zvaničnici i mediji bliski vlastima u Republici Srpskoj danima najavljuju da će ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske biti najspektakularnija do sada. Međutim, biće i najskuplja do sada.

Radio-Televizija Republike Srpske danima najavljuje obilježavanje Dana RS ističući da nas očekuje “najspektakularnija proslava Dana Republike”.

“Republika Srpska će 9. januara na ponos svih građana dočekati svoj 32. rođendan i Dan Republike koji će biti obilježeni najspektakularnije do sada.”

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac istakla je da će kroz svečanu akademiju biti prikazana četiri segmenta kontinuiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

“Pokazaćemo i vizije razvoja Srpske”, navela je Pajić Baštinac.

Istakla je da će svečani defile biti drugačiji nego prije.

“Biće praćen svjetlosnim efektima. Imaćemo i 200 dronova koji će pokazati vizuale Srpske”, rekla je Pajić Baštinac.

Kompozitor Mladen Matović kaže da je već 12 godina muzički urednik svečane akademije.

“Imaćemo u jednom trenutku 130 učesnika”, istakao je Matović.

Spektakularnost, međutim, košta. Ovogodišnja proslava Dana RS biće najskuplja do sada.

Nakon što je konstituisan Odbor za proslavu Dana Republike, kabinet predsjednika Republike raspisao je tender za usluge medijske kampanje povodom Dana Republike Srpske, kao i organizovanja proslave, a za te namjene planirano je da se izdvoji ukupno 650.000 KM bez PDV.

Samo za medijsku kampanju planiran je iznos od 240.000 KM, bez PDV, dok je za usluge organizovanja proslave Dana Republike Srpske planiran iznos od 410.000 KM bez PDV.

Dok se za proslavu izdvajaju stotine hiljada maraka, kao i za neke druge luksuzne stvari, kao što su automobili zvaničnika, ugrožene socijalne kategorije jedva sastavljaju kraj s krajem. Čak se povećava broj ljudi koji su na ivici siromaštva.

Možda je najdrastičniji primjer javna kuhinja za bebe u Bratuncu koja je prošle godine udvostručila broj svojih redovnih korisnika.

Kako god, proslaviće se i ovaj Dan Republike, ali će narod i dalje ostati siromašan. Bar će moći da maše zastavicama.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube