24.7 C
Banja Luka

PROŠLI ISTU ŠKOLU Funkcioneri SNSD trude se da oponašaju šefa

Lider SNSD i aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u javnosti je već dugo poznat po svom, najblaže rečeno, neobičnom načinu komunikacije s političkim suparnicima, novinarima i medijima koji mu nisu po volji.

Obraćanje bez persiranja, psovke i uvrede koje često prelaze u ličnu sferu, postale su Dodikov “zaštitni znak”. Međutim, ono što u posljednje vrijeme “bode oči” jeste to što Dodikov vokabular i način obraćanja onima koji mu nisu po volji pokušavaju da kopiraju i niži funkcioneri u hijerarhiji vladajuće stranke u Republici Srpskoj.

Javnost u regiji tako je ostala šokirana načinom na koji je načelnik Šipova, Milan Kovač, nedavno razgovarao s novinarima koji su objavili istraživačku temu o stanju u “Šumama Srpske”, a u kojoj se pominje i njegovo ime.

Milan Kovač
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Psujući kao kočijaš, Kovač je u naletu “sile” čak otvoreno pozivao novinare da ga snime i puste u javnost kako suvereno vlada najvulgarnijim sado-mazo rječnikom.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavio i snimak razgovara između predsjednika Skupštine grada Doboj, Srećka Rekanovića, takođe kadra SNSD, s novinarkom BN televizije, koja ga je na konferenciji za medije pristojno zamolila za odgovor u vezi Direkcije za izgradnju i razvoj grada (DIRG).

– Završili smo s DIRG-om, ’ajmo dalje – odbrusio je Rekanović, odbijajući da odgovori na postavljeno pitanje.

Nakon što je novinarka insistirala na odgovorima, Rekanović se prebacio u Dodikov “mod” komunikacije sa zaposlenima u toj medijskoj kući.

– Jeste vi sa BN? Nisam od vas ništa drugo ni očekivao. Vi ste stvarno bezobrazni. Vama više nikakve izjave neću davati – reče Rekanović.

Domaća javnost prije nekoliko dana ostala je šokirana i viješću da je savjetnik predsjednika Republike Srpske, Branislav Okuka, navodno, u strogom centru Trebinja potezao pištolj na biznismena Momčila Mandića.

Politički analitičar Tanja Topić ocjenjuje da je u ovdašnjem društvu stvoren kulturološki “mačo” model koji stvara sliku da je neko veći “frajer” kad nekog vrijeđa i ponižava.

– Oni koji su drugačiji i koji ljudskim bićima prilaze s poštovanjem ocjenjuju se kao slabići i vrijedni prezira – kaže Topićeva.

Kao posebno poražavajuće ona navodi prizore sa pojedinih političkih skupova na kojima se, kako ističe, moglo jasno vidjeti kako žene, visoke funkcionerke vladajuće partije u Srpskoj, aplaudiraju svakoj uvredi stranačkog šefa i gromoglasno se smiju.

– Možda je to nekim građanima bilo zabavno, ponese ih histerija mase i ljubav prema vođama, ali čini mi se da smo kao društvo oboljeli od opasne bolesti. Podržavamo najniže ljudske nagone, uvreda nam je prihvatljiva, a relativizacija savršen izgovor za nereagovanje. Bahatost je postala jedna od osnovnih odlika ovog društva i protiv nje ćemo se teško izboriti – zaključuje Topićeva.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here