Naslovna Region Prudružila se novom paketu sankcija: Crna Gora zabranjuje Rusima prodaju nekretnina

Prudružila se novom paketu sankcija: Crna Gora zabranjuje Rusima prodaju nekretnina

0

Crna Gora će se odmah pridružiti novom paketu sankcija EU Rusiji koji se odnositi na prekid poslovanja u sektoru nekretnina s ruskim državljanima.

List napominje da su u Crnoj Gori Rusi vlasnici ili suvlasnici 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta.

Najveći dio u primorskim opštinama

Najveći dio tih nekretnina, 98 odsto, je u primorskim opštinama, a najviše u Budvi i Baru, navodi podgorički list.

Prema pisanju Bloomberga, čiji su novinari imali uvid u dokument Evropske komisije, zabrana poslovanja u sektoru nekretnina se neće odnositi na Ruse koji imaju državljanstvo ili prebivalište, odnosno dozvolu boravka u članicama Evropske unije i Švajcarske.

Zakonskim prijedlogom Evropske komisije zaustavit će se imovinski poslovi s ruskim građanima, rezidentima i subjektima tako što će biti zabranjena prodaja ili prenos, direktno, ili indirektno “vlasničkih prava na nepokretnoj imovini koja se nalazi na teritoriji Unije ili udjelima u kompanijama i investicionim fondovima koji su izloženi nekretninama u ruskom vlasništvu”.

Nije poznato kolika je ukupna vrijednost ruskih nekretnina u Crnoj Gori, niti da li je povezana s oligarsima bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojima se, u skladu sa sankcijama EU, SAD i Ujedinjenog kraljevstva, zbog invazije na Ukrajinu, zamrzava imovina.

Samo u prvih devet mjeseci 2021, ruski državljani su investirali skoro 13 miliona eura u nekretnine na Crnogorskom primorju, pokazuju podaci Centralne banke.

Dio Rusa zainteresiran da se naseli trajno ili privremeno u Crnoj Gori

Kako su najveće ruske banke izbačene iz SWIFT programa, čime je onemogućeno plaćanje sa ruskih računa i na njih, skoro četvrtina Rusa koja je planirala da prodaje svoju nekretninu u Crnoj Gori je odustala, jer su imali problem gdje da prime taj novac i kako s njim da raspolažu, tvrde vlasnici agencija za prodaju nekretnina u izjavama za “Pobjedu”.

Umjesto da prodaju, Rusi sada kupuju nekretnine u Crnoj Gori, navodi list prenoseći i da dio tzv. srednje klase napušta Rusiju pod sankcijama i dio njih je zainteresovan da se naseli trajno ili privremeno u Crnoj Gori.

Uslov za odobravanje boravka, po Zakonu o strancima, je zaposlenje ili vlasništvo nad nekretninom u Crnoj Gori, što im omogućava i otvaranje bankovnih računa u crnogorskim bankama.

Bogati Rusi uglavnom imaju nekretnine na luksuznim stambenim kompleksima poput Porto Montenegra, Zavale, Portonovog ili Luštice beja. Rusi su bili i glavni korisnici ekonomskog državljanstva, ukoliko su uložili 250.000 eura u nekretninu na sjeveru, odnosno 450.000 eura na Primorju.

Od kraja 2020. do sredine februara ove godine, kad im je izglasano nepovjerenje, vlada Zdravka Krivokapića je dodijelila ukupno 315 počasnih državljanstava, od kojih 291 ekonomsko. Među vlasnicima tog dokumenta je 190 Rusa, piše Avaz.

Nije poznato da li među njima ima osoba koje su na crnoj listi EU, SAD i Ujedinjenog kraljevstva.

Od javnosti poznatijih Rusa, nekretnine u Crnoj Gori imaju biznismeni Oleg Deripaska i Andrej Malevski, te moskovski tužilac Denis Popov, piše “Pobjeda”.

Izvor: Srpskainfo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: