Naslovna Izdvajamo Prva isporuka vakcina u BiH najkasnije do 10. februara

Prva isporuka vakcina u BiH najkasnije do 10. februara

Prva isporuka vakcina u Bosnu i Hercegovinu trebalo bi da stigne od 18. januara do 10. februara, potvrđeno je za BHRT iz Federalnog ministarstva zdravstva. Kako saznajemo, riječ je o Fajzerovim vakcinama.

Kako su nam potvrdili u Instututu za javno zdravstvo Republike Srpske, plan vakcinacije u ovom bh. entitetu će biti dostavljen Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS

U Federaciji BiH plan vakcinacije će biti sproveden u kantonima, rečeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Prioritet u procesu vakcinacije imaće osobe starije od 65 godina koje imaju više udruženih oboljenja, kao i zdravstveni radnici.

“Prema informacijama kojim raspolažemo, vakcine bi trebale da stignu u periodu između 18. januara i 10. februara. Prema najavi, to će najvjerovatnije biti prva količina ‘Fajzer’ vakcina. Još uvijek ne znamo tačno koja je količina, a očekujemo da tu informaciju dobijemo blagovremeno”, kazao je za BHRT pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH Goran Čerkez.

Tačan datum isporuke vakcina u BiH potvrdiće “Kovaks”, mehanizam Evropske unije za nabavku vakcina protiv Covid-19.

“Ono što se sigurno radi je ubrzana priprema za prihvat vakcine, pošto imamo indikacije da će najvjerovatnije doći ‘Fajzerova’ vakcina, samim tim da možemo logistički biti spremni da je primimo, distribuiramo i apliciramo našim građanima. Do kraja januara će biti edukovano i osoblje u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, a u onom trenutku kada nas ‘Kovaks’ ili Evropska unija obavijeste o pristizanju prvih količina, mi ćemo obavijestiti javnost”, izjavio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Ranije je saopšteno da bi isporuka vakcina protiv koronavirusa, u okviru projekta “Kovaks”, a u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za podršku siromašnijim zemljama, mogla da počne ovog mjeseca.

(BHRT)