Naslovna Najnovije Prvo srednji prst, pa čestitka

Prvo srednji prst, pa čestitka

0

Prvi su jutros požurili da čestitaju Međunarodni dan slobode medija Željka Cvijanović i Milorad Dodik. Čitajući čestitke, neupućeni bi pomislili da su stvarno opredjeljeni za medijske slobode. 

Prije nepuna dva mjeseca Dodik je novinarima pokazao srednji prst, a danas se zalaže za slobodu medija i ističe da oni svojim profesionalnim, istinitim i pravovremenim informisanjem javnosti daju važan doprinos izgradnji slobodnog i demokratskog društva.

– Mediji su jedan od najvažnijih stubova svakog društvo i s toga je neophodno da se u svom radu rukovode isključivo profesionalnim standardima. Naša zajednička obaveza je da omogućimo slobodu medija, bolji položaj i bolje uslove rada svih zaposlenih u medijima – rekao je Dodik.

On je naglasio da je sloboda medija od velike važnosti za opstanak demokratije, ali i da se treba zajedno boriti protiv zloupotrebe te slobode i pojave dezinformacija. Istovremeno, novinare naziva izdajnicima, lažovima i zlotvorima.

– Zajedničkim naporima potrebno je očuvati slobodu izražavanja i istinitog informisanje i omogućiti novinarima da javnosti pruže objektivnu i pouzdanu informaciju, te da za takav svoj posao budu adekvatno plaćeni – naveo je Dodik u čestitki.

On je dodao da profesionalno novinarstvo i profesionalni mediji imaju podršku u svakom društvu koje teži demokratskim vrijednostima kao što su sloboda izražavanja i istinitog informisanja.

Cvijanović: Opredijeljeni za partnerski odnos prema svim medijima

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je, povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, da su institucije Republike Srpske opredijeljene za otvoren i partnerski odnos prema svim medijima, objektivno i odgovorno informisanje, u interesu javnosti i svih građana Srpske.

– Obilježavanje Međunarodnog dana slobode medija prilika je da se podsjetimo da su sloboda izražavanja i nezavisni mediji od presudne važnosti za svako demokratsko društvo – navodi se u čestitki koju je Cvijanović uputila svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Republici Srpskoj.

Cvijanović je istakla da uvažavajući značaj medija i slobode javne riječi želi da profesionalnim izvještavanjem nastave doprinositi informisanju, izgradnji i očuvanju demokratije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

– Čestitam vam ovaj dan i želim mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu, bolje uslove rada i status u društvu – navela je Cvijanović

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

(Direkt Portal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: