20.7 C
Banja Luka

Pucaju po šavovima: Rusi „melju“ Ukrajince, Sirski u „paklu“

Serija brzih ruskih napredovanja dovela je u pitanje novu ukrajinsku liniju odbrane uspostavljenu nakon njihovog povlačenja iz ključnog grada Avdijevke.

Rusko napredovanje izaziva i strahove u vezi sa taktikom Kijeva i stanjem na linijama fronta, piše Si-En-En.
Ukrajina je 17. februara objavila svoje povlačenje iz Avdijevke na niz položaja zapadno od grada.
Međutim, tri manja sela su od tada pala u ruke ruskih snaga, a Kijev insistira da nikada nisu namjeravali da ih brane. Ali odbrambena linija na koju je rekao da će se oslanjati – tri sela zapadnije – od tada je bila pod teškim ruskim napadom, a proruski izvori tvrde da je Moskva djelimično okupirala sva tri naselja. Ukrajina negira ove tvrdnje.

Rusko napredovanje dolazi u trenutku kada se Ukrajina suočava sa velikom nestašicom oružja, stvarajući egzistencijalni problem za vojnike na frontu koji moraju da koriste mnogo manje municije i koliko dugo mogu da izdrže ruski pritisak.
Kao još jedan znak rastuće nelagodnosti, novi načelnik ukrajinske vojske, general-potpukovnik Oleksandr Sirski, ukorio je svoje podređene oficire dva puta tokom protekle nedjelje zbog lošeg učinka na ovoj ključnoj liniji fronta.
Sirski je u četvrtak kritikovao „određene nedostatke“ i „pogrešne procjene“ komandanata na linijama fronta u Avdijevki „koje su direktno uticale na održivost odbrane u određenim oblastima“.
On se u subotu vratio na temu neadekvatnog kadra, sugerišući da je otpustio neke oficire koji „nisu upoznati sa situacijom“ i „direktno ugrožavaju živote i zdravlje podređenih“.
Sirski je postao vojni komandant prije tri nedjelje, nakon što je njegov veoma popularan prethodnik Valerij Zalužnji smijenjen poslije višemjesečnih tenzija sa predsjednikom Zelenskim.
Sirski je naslijedio bojno polje na kome Rusija napreduje, a brutalna žestina napada iskorišćava nedostatak zapadne pomoći, municije i ljudstva za Ukrajinu.
Pesimizam na istočnom frontu

Ruski napad na novu odbrambenu liniju Ukrajine oko Avdijevke značajan je ne zbog vrednosti samih malih sela – u kojima se u najboljem slučaju nalazi nekoliko desetina stanovnika koji su tamo uopšte ostavljeni i uništenih zgrada – već zato što sugerišu da su ukrajinski zvaničnici neadekvatno planirali povlačenje iz Avdijevke i od tada nisu u stanju da zaustave napredovanje Rusije. Nekoliko ukrajinskih vojnika izjavilo je za Si-En-En da su pesimistični u pogledu značaja povlačenja i naknadne odbrane kao predznaka narednih nedelja. Mnogi su tražili da se ne citiraju kada govore o ovoj temi.
Jedan vojnik specijalnih snaga rekao je za Si-En-En:
„Ne radi se toliko o ruskom zamahu, već više o tome da smo loše pripremljeni da ih obuzdamo. Nemamo dobro pripremljene pozicije, kotrljamo se i vraćamo se.“
Još jedan frontalni oficir pod pritiskom je rekao:
„Osjećamo rusku nadmoć u ljudstvu, artiljeriji i oklopnoj tehnici. Malo po malo idu naprijed. Ovdje nemamo mnogo opcija. Odstupite ili samo sačekajte dok ne budemo… Koliko god tužno zvučalo, dok svi ne budemo mrtvi. Bez oružja… to nije rat koji se može voditi mačem.“
Ukrajinski gubici su obično obavijeni velom tajne, uprkos tome što je predsjednik Zelenski prošlog vikenda rekao da je 31.000 vojnika poginulo od početka ruske invazije. Ipak, u jednoj traumatološkoj jedinici u blizini linija fronta na istoku, zabrinuti doktor pokazao je Si-En-En-u kutiju sa izveštajima o povredama kojih je bilo na stotine za samo 20 dana u februaru.
Snimci dronom iz sela Orlivka, žarišta trenutnog ruskog napada, pokazuju većinu zgrada u ruševinama i ogromne kratere vjerovatno od ruskih vazdušnih udara na ravnom terenu duž reke. Nastavljeni su žestoki sukobi oko druga dva sela kod Avdijevke, Tonenke i Berdičija. Si-En-En je u subotu čuo snažne eksplozije i mitraljesku paljbu u blizini Berdića.
Vojnici intervjuisani širom istočnog fronta takođe su izrazili veliki pesimizam u pogledu nadolazećeg proljeća ako zapadna pomoć ne bude hitno isporučena. Kombinacija pada ukrajinskog morala i zaliha, i čini se da moskovske snage dobijaju na zamahu, označava ključni trenutak u sukobu.
Na snimcima iz rejona Avdijevke iz ukrajinske 47. mehanizovane brigade, ruski oklopni transporter juri ka ukrajinskim položajima i zaustavlja se na nekoliko sekundi da bi desetak vojnika izašlo i sklonilo se u obližnji prolaz.
Dvije ukrajinske jurišne bespilotne letjelice onesposobljavaju vozilo, a oklopno vozilo Bredli koje je isporučilo SAD približava se izloženoj grupi. Tada se vidi kako puca na Ruse iz montiranog bacača granata.
Na drugom snimku ispred sela Berdiči vidi se više od 30 mrtvih ruskih vojnika iza oštećenog oklopnog vozila. Si-En-En nije mogao da potvrdi lokaciju bilo kog od video snimaka.
Ipak, uprkos zapanjujućim žrtvama i nesofisticiranoj taktici, ruski napadi se nastavljaju.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here