29.7 C
Banja Luka

Putin: Bombardovanje SR Jugoslavije – velika tragedija

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je bombardovanje Jugoslavije prije 25 godina velika tragedija i ocijenio da su dejstva Zapada bila nedopustiva i da su, u suštini, pokrenula rat u Еvropi.

„To je ogromna tragedija. To što je učinio Zapad je generalno nedopustivo. Bez ikakve rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija direktno su započeli vojna dejstva, rat, u suštini, u centru Еvrope“, rekao je Putin u intervjuu za film „Beograd“ televizijskog kanala „Rusija“.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan prije 25 godina – 24. marta 1999. godine. Procijenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 djece, a ranjeno oko 6.000 osoba.

Srušeni su mostovi, uništena infrastruktura, bombardovane škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, ambasada, spomenici kulture, crkve i manastiri, a gotovo da nema grada koji se nije našao na meti NATO bombi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ donijeta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here