18.7 C
Banja Luka

Radi se u 3 smjene: Evo kolika je satnica za brojače glasova

Satnica za brojače glasova angažovane u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani „Zetra“ iznosi 4,5 marke, zbog čega mnogi odustaju od tog angažmana, potvrđeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Portparol CIK Maksida Pirić precizirala je da je u Glavnom centru za brojanje angažovano 370 osoba, ali kaže da se taj broj mijenja.

– Ljudi odustaju, neko zato što mu ne odgovaraju smjene, jer se radi u tri smjene, a neko iz nekih drugih razloga, možda i finansijskih, pa je upućen javni poziv za angažovanje dodatnog broja ljudi. U skladu s tim, vjerovatno će se morati izvršiti realokacija sredstava u okviru budžeta CIK – kaže Pirićeva.

Ona dodaje da se budžet za te namjene kreira u visini budžeta i sredstava utrošenih na prethodnim izborima.

– Ove godine za bruto naknade za osobe angažovane na određeno predviđeno je 224.000 KM, a stavka Naknade za troškove zaposlenih po ugovoru o djelu je 69.000 KM – precizira Pirićeva.

Podsjećamo, CIK je prije dva dana donio Naredbu o ponovnom, odnosno kontrolnom brojanju glasova za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića biće sutra, a brojanje će biti organizovano u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u 15.30.

Ponovnom brojanju mogu prisustvovati svi akreditovani posmatrači političkih stranaka, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje. Pored toga, prisustvo će biti omogućeno i zainteresovanim medijskim ekipama, piše Capital.

Prema posljednjim nepotpunim rezultatima koje je objavio CIK BiH, kandidat SNSD za predsjednika Srpske Milorad Dodik dobio je 291.915 glasova, a njegov najozbiljniji protivkandidat Jelena Trivić koju su podržali PDP, SDS i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića osvojila je 262.969 glasova.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here