Naslovna Najnovije Radnici „Alumine“ bez odgovora iz Vlade, „Pavgord“ upozorava upravu

Radnici „Alumine“ bez odgovora iz Vlade, „Pavgord“ upozorava upravu

0

ZVORNIK – Radnici kompanije „Alumina“ danas nisu dobili obećane informacije o prodaji potraživanja institucija RS od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju “Pavgordu”, ali nisu ni izašli na protest van kruga fabrike. Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić poručuje radnicima da nemaju razloga za brigu, za razliku od svog menadžmenta.

Predsjednik sindikalne organizacije “Alumine” Radenko Smiljanić kaža za portal CAPITAL da je u subotu održan neformalni sastanak sa ministrom pravde Antonom Kasipovićem koji im je obećao da će učiniti sve što može da ima dostavi tražene informacije.

Na današnjem sastanku sindikata ponovo je zatraženo da se odluka o prodaji stavi van snage i da im se dostave informacije iz Vlade Republike Srpske o uslovima pod kojim je ona sprovedena.

“I dalje čekamo zvanične informacije i da se odluka o prodaji stavi van snage. Od Kasipovića smo u subotu tražili isto, a sada ga javno pozivamo da ispuni obećano. Tražimo odluku o prodaji potraživanja “Birča”, zapisnik o izboru najboljeg ponuđača, da vidimo tu bankarsku garanciju. Neka je javno pokažu”, kaže Smiljanić.

Međutim, kaže Smiljanić, danas im se niko nije javljao u Vladi Srpske.

“Niko se ne javlja niti se želio javiti. Naš zahtjev je bio da radnicima omogući da učestvuju u prodaji, da sve bude transparentno, javno i u zakonskim okvirima. Radnici se plaše “Pavgorda” i svega onoga što ga “kači” od nastanka do danas. Kolike su prosječne plate u “Pavgordu”, kako su prošla preduzeća koje je ranije kupio, gdje su danas “Šećerana”, “Žitopromet” i druga preduzeća. Kada to sagledamo, onda je jasno zašto se radnici plaše i kako da očekujete da budu mirni”, kaže Smiljanić.

Ranije danas se oglasio i “Pokret za Aluminu” koji je u saopštenju pozvao Tužilaštvo i SIPA-u da reaguje zbog zaključaka Vlade Republike Srpske kojim je prihvaćena ponuda “Pavgorda” iz Foče za otkup potraživanja republičkih institucija prema FG” Birač” ad Zvornik u stečaju.

“Potvrđeno je sve ono na šta vam ukazujemo u proteklo vrijeme, a što predstavlja izvršenje niza krivičnih djela. Pozivamo Tužilaštva i SIPA-u da preuzmu transkript i snimak sjednice Vlade”,navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Sajić: Samo uprava „Alumine“ je ugrožena

Pravni zastupnik “Pavgorda” Aleksandar Sajić kaže da radnici nemaju nikakvog razloga za bilo kakav strah i da se za njih neće ništa promijeniti. Menadžment je taj, kaže on, koji je najugroženiji u ovoj priči.

Postoje neki drugi čiji su interesi ugroženi, a to svakako nisu radnici. Radnici će i dalje raditi u “Alumini”, nadamo se još većoj i boljoj i sa većim platama. Samo je menadžment “Alumine” taj koji ima razloga da se zabrine i on je najugroženiji, nisu radnici. Treba postaviti pitanje kako je moguće da za devet godina “Alumina” ima dvije milijarde prihoda, a povjeriocima nije isplaćena nijedna jedina marka. Da je bila jedna marka dobiti, ona bi bila prebačena na račun “Birača”. Gdje su onda te pare? To je odgovor na sva vaša pitanja“, rekao je Sajić.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske donijela je 28. jula odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče. Tada je rečeno da je ponuda „Pavgorda“ od 42,3 miliona KM jednoglasno prihvaćena jer se njom u cijelosti izmiruju potraživanja republičkih institucija.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube