28.7 C
Banja Luka

Radnici upozoravaju: Uprava RiTE Ugljevik zna samo da „krade“ novac

“Mogu po zakonu da naprave tender od 10.000.000 KM, a da ukradu 7.000.000 KM. Za odsumporavanje su dali 110.000.000 evra, ne rade nam elektrofilteri. Ne radi nam radionica na rudniku, nema rezervnih dijelova. Je li to po zakonu? Samo plate radnicima ne mogu da se povečaju po zakonu”, navodi Mićanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik Zoran Mićanović kaže da je upravi po zakonu jedino to da se, kako kaže, krade novac iz tog preduzeća.

“Mogu po zakonu da naprave tender od 10.000.000 KM, a da ukradu 7.000.000 KM. Za odsumporavanje su dali 110.000.000 evra, ne rade nam elektrofilteri. Ne radi nam radionica na rudniku, nema rezervnih dijelova. Je li to po zakonu? Samo plate radnicima ne mogu da se povečaju po zakonu”, navodi Mićanović.

Nenad Stevanović, jedan od radnika RiTE Ugljevik, kaže da su svoj revolt danas izrazili radnici sa da kopa, oni koji rade na mašinama, koji ih popravljaju, te radnici iz termoelektrane, sa kotla i dopreme uglja.

“Mi imamo projekat radionice na rudniku koja se gradi pet godina. Naši ljudi koji održavaju mašine rade u neljudskim uslovima, na poljanama, ispred potpuno neuslovnih drvenih šupa, po svim vremenskim uslovima.”

Preduzeće koje proizvodi 35 odsto električne energije u Srpskoj nalazi se na rubu propasti, uprkos rekordnoj cijeni struje na svjetskom tržištu, tvrde u Sindikalnoj organizaciji. Uzrok su, dodaju, nesposobno rukovodstvo i milionska dugovanjima prema dobavljačima, koja se gomilaju.

“Napominjemo da se svake godine planovi otkrivke i proizvodnje uglja ostvaruju 100 odsto, da imamo kontinuiranu prodaju komercijalnog uglja, čistog novca u periodu od sedam mjeseci, da smo tarifnim postupkom dobili 20.000.000 KM više na godišnjem nivou. Cijena jednog megavata na svjetskom tržišti je tri puta viša od planirane”, kaže dalje Stevanović i dodaje da iako svi uslovi postoje, novca jednostavno nema.

“Pitamo se zašto?”, kaže Stevanović.

Stevanović naglašava da mu je, kao nekom kome tri generacije u porodici već 87 godina rade u rudniku, teško da gleda kako to preduzeće propada.

 “Pozivamo Vladu da reaguje, sve ispita i da na čelo preduzeća postavi čovjeka koji će spasiti ovu firmu, život ove opštine koja direktno i indirektno zavisi od RiTE Ugljevik. Želimo da naša djeca ostanu u Ugljeviku. Ko će ovdje ostati da živi kad nam zatvore preduzeće”, pita se Stevanović.

Iz Uprave RiTE Ugljevnik su se oglasili saopštenjem putem svoje informativne službe.

„Uprava RiTE Ugljevik ističe da su sve odredbe Kolektivnog ugovora koji je potpisan u junu ovo godine, a čiji su potpisnici Sindikat Elektroprivrede i matično preduzeće, blagovremeno ispoštovane. Zahtjevi Sindikalne organizacije prema upravi RiTE Ugljevik su neosnovani, jer se plate i doprinosi redovno isplaćuju.”

U saopštenju se takođe navodi da su u toku pregovori sa Elektroprivredom Republike Srpske u vezi sa povećanjem cijene rada, koje uprava tog preduzeća podržava.

Iz Sindikalne organizacije poručuju šta će se desiti ukoliko se zahtjevi ne ispune.

„Nećemo raditi. Nećemo proizvesti nijedan kilovat!“, kategoričan je Mićanović.

Sindikalni odbor je novi Informativni zbor zakazao za utorak, 21. decembra.

(BN Foto: BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here