28.7 C
Banja Luka

Radnici zatvora u Bijeljini pisali medijima i vlastima: „Naš direktor je lopov i kriminalac“

Radnici Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina uputili su otvoreno pismo o, kako kažu, kriminalu i drskim zloupotrebama direktora Milenka Gajića (SNSD) u kome se navode detalji kriminalnih aktivnosti i zloupotreba. Otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti, je poslato na skoro 80 adresa, od medija, MUP-a RS, Tužilaštva, SIPE do Vlade Republike Srpske.

„Obraćamo vam se sa nadom da će te pomoći da se zaustavi ovaj čovjek, direktor-kriminalac u zloupotrebi funkcije koju trenutno obavlja i stranke iz koje dolazi. A zarad ličnog bogaćenja.

Saznanja koja smo prikupili ukazuje da je gore pomenuti prilikom izgradnje novog zatvora u Bijeljini ušao u kombinaciju i dil sa izvođačem radova iz Hercegovine i nadzornim odborom iz Sarajeva, kao i sa pod izvođačem Buk-promet Bijeljina u cilju ostvarivanja imovinske koristi.

Vidljivo je da po završetku radova nisu ispoštovani građevinski standardi niti se zna šta je tu ugrađeno, jer samo on ima uvid u dokumentaciju.

Kasnije je nadzornom organu sve uredno potpisao i nije im dao niti jednu primjedbu, što je, unaprijed dogovoreno, a sada je itekako vidljivo da novoizgrađeni kompleks ne može služiti svrsi jer se urušava i ruinira.

Izvori tvrde da kod istog postoji najmanje 120 lažnih faktura na kojima su vidljiva sredstva za funkcionisanje zatvora kao što su mašine, alati, hrana u vrijednosti oko 100 KM do 500 KM, a to što je na fakturama nikad nije ušlo u zatvor, kao što su (klime, akumulatori, freze, kosačice, alati, hrana).

Isti za primanje u radni odnos je redovno uzimao novac, čak je to uzeo od svog rođaka kojeg je zaposlio pod izgovorom da novac nosi u Banjaluku, pominjući pomoćnike ministra, a i samog ministra, za 30.000 se brzo napreduje.

U zadnje vrijeme kuvarima KPZ-a je naredio da smanje potrošnju mesa u dogovoru sa dobavljačem, te je moglo doći do pobune osuđenih lica. Isti uzima novac od dobavljača, a ovi na uštrb toga podižu cijene u zatvorskoj kantini.

Prošle godine su kupljena četiri službena vozila ni jedno nije registrovano, a izvršene su modifikacije dodatnih radovi, te se ista i dan danas ne koriste a zna se da je na njima uzeo nekoliko hiljada maraka u prethodnom dogovoru sa prodavcem.

Takođe je poznato da je novcem platio stan u Novom Sadu gdje je novac prebacio službenim vozilom „Oktavija“, te u centru Bijeljine kupio plac dva duluma, na čijem uređenju rade osuđenici i zatvorska mehanizacija, gdje će praviti stambeni objekat.

U okolini Bijeljine gdje se održavaju žurke zatvorenog tipa čest je gost, gdje se konzumira kokain. Velikom sumom novca se okoristio u protekle dvije političke kampanje.

Zatvorski restoran u Amajlijama izdaje se gostima bez ugovora ili sa ugovorom gdje prikazuje manje brojno stanje gostiju od postojećeg.

Par godina unazad vidljive su malverzacije na zatvorskoj ekonomiji sa brojnim stanjem stoke (prasad, svinje, ovce, jagnjad, pilići), tu je organizovano izvlačio novac sve pod izgovorom da ga nosi u Banjaluku.

Za dosta gore navedenih stvari javnosti je upoznata te je i on saznao pa se bez odlaganja pomirio sa svojim kumom sa kojim je prije bio u svađi, jer mu je javio da će kum postati šef gradskog odbora SNSD-a, kako bih ga sačuvao.

Kum se zove Marko Mihajlović i odmah mu je zaposlio rođenog brata u KPZ Bijeljina. Javno se priča da je u zadnje vrijeme slagao ministra Bukejlovića vezano za novčano stanje KPZ-a Bijeljina, kako ne bi zaposlio specijalnog pedagoga, jer u tom slučaju ne bi mogao ostvariti imovinsku ili materijalnu korist, a nikoga nije zaposlio da nije imao od toga korist.

Tokom ljeta iz svog sela zaposlio je lice sa invaliditetom koje ne može hodati, na mjesto kuvara u zatvoru, uzeo mu je novac pod izgovorom da treba da nosi u Banjaluku.

Poznato je falsifikovanje saobraćajne nezgode sa službenim vozilom, kada je pobjegao sa lica nezgode u alkoholisanom i nadrogiranom stanju, a u zataškavanju su učestvovali i neki pripadnici PU Bijeljina koji su za to nagrađeni jer su dozvolili da falsifikatom krivicu preuzme njegov vozač.

Više puta je upozoravan da se na ekonomiji zatvora nisu poštovali propisi i mjere vezano za pojavu svinjske kuge ali i to je zataškano. Ovo je samo mali dio kriminala i zloupotreba službenog položaja direktora KPZ-a Bijeljina, koji ne preza ničega zarad ličnog bogaćenja što je za kratko vrijeme postalo i vidljivo kroz njegove kuće, stanove, zemlju kao što su stan u Novom Sadu, stan u elitnoj zgradi  u Jermenskoj ulici u Bijeljini.

Zemlja je kupljena u najskupljem dijelu Bijeljine za pravljenjem zgrade koja je već počela da se radi, vikendica i zemlja u okolini Bijeljine kao i stan na moru

Sve te malverzacije i kriminal je pokušao prikriti oročenim kreditom u banci, mada je jasno da to ne može pokriti ni deset posto kriminalno stečene imovine našeg direktora“, poručeno je u otvorenom pismu radnika KPZ Bijeljina.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here