Naslovna Najnovije Radovanović ćuti na Karamehmedovićeve vratolomije: Pejka Medić više nije direktor BH Radija...

Radovanović ćuti na Karamehmedovićeve vratolomije: Pejka Medić više nije direktor BH Radija 1, inspekcija pozvana u kontrolu

0

Pejka Medić više nije direktor BH Radija 1. Generalni direktor BHRT, Belmin Karamehmedović, privremeno je ovlastio Ljiljanu Pepović, dosadašnju urednicu zabavnog i vođenog programa Radija, da obavlja poslove direktora sektora Radija, počev od 16. juna do donošenja nove odluke.

Međutim, u ovoj situaciji mnogo je nelogičnosti, nejasnoća, a vjerovatno i kršenja Statuta BHRT, zbog čega se Medićeva već obratila Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde BiH.

Prvo je Karamehmedović 10. juna ovlastio Medićevu da obavlja poslove direktora Sektora BHRT-BHR1 (direktor Radija) i nakon isteka petogodišnjeg mandata na ovoj funkciji, počev od 11. juna 2022. do donošenja nove odluke od strane generalnog direktora.

Potom je ovlastio i Pepovićevu da, zbog isteka mandata Medićevoj, obavlja poslove direktora BH Radija 1, počev od 16. juna. Istom ovom odlukom Karamehmedović je stavio van snage dokument od 10. juna kojim je ovlastio Pejku Medić da i dalje ostane na svojoj funkciji!?

– Molim Vas da hitno dođete u kontrolu kako bi utvrdili ko trenutno obavlja poslove direktora Sektora BHRT – BHR1. Molim Vas da hitno izađete na teren i utvrdite da li su ova ovlašćenja u skladu sa aktima BHRT i Zakonom o radu u institucijama BiH i članovima 50. i 53. Statuta BHRT na koje se generalni direktor BHRT- poziva – napisala je Medićeva u dopisu Upravnom inspektoratu.

Nakon isteka petogodišnjeg mandata direktora BHR1, Medićeva, koja je u BHRT- u zaposlena na neodredjeno vrijeme, dobila je ponudu izmjene ugovora o radu – interni premještaj u kojoj Karamehmedović iskazuje namjeru o njenom rasporedjivanju na upražnjeno radno mjesto: producent/urednik 1 u Sektoru BHRT-BHR1 sa znatno nižim koeficijentom od onog iz prethodnog Ugovora o radu.

– Uz ponudu nisam dobila Ugovor o radu niti je ponudom jasno definisano gdje generalni direktor ima namjeru da me rasporedi u koji program od četiri postojeća programa ili u koju od četiri redakcije u BHR1. Stoga mi nije jasno o čemu treba da se izjasnim jer ne znam ni šta mi je konkretno ponuđeno – navela je u prijavi Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.

Prema njenim riječima, u Sektoru BHR1 trenutno ne postoji upražnjeno radno mjesto urednik/producent 1 koje joj je ponuđeno, što je vidljivo iz odgovora rukovodioca Službe za ljudske resurse BHRT, Velenke Đukić. Naprotiv, postoji višak četiri urednika/producenata 1 u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta.

– Smatram da se iza ove ponude krije pokušaj mog raspoređovanja na radno mjesto koje ne postoji, kako bi bila proglašena tehnološkim viškom – kaže ona.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zbog potencijalnog otkaza, Medićeva je bila primorana da potpiše ponudu za izmjenu ugovora o radu – interni premještaj, jer je isticao rok od osam dana. Međutim, Karamehmedović joj još nije dostavio izmijenjeni Ugovor o radu, što je bio dužan da uradi, čime je prekršio zakon. U međuvremenu je, kako saznajemo, iznenada otišao na godišnji odmor. A ona na bolovanje.

Upravna inspekcija Ministarstva pravde trebalo bi da utvrdi  kojim članom Statuta BHRT je definisano donošenje ovih ovlašćenja.

– Član 60. statuta BHRT jasno precizira da u ”okviru jednog programskog sektora (BHT1 i BHR1) direktor i urednik informativnog programa ne mogu pripadati istom konstitutivnom narodu”. S obzirom na to da se urednik Informativnog programa Sanija Saljihi i urednik Zabavno – vođenog programa Radija BHRT-BHR1, Ljiljana Pepović isto izjašnjavaju, očigledno je da je direktor BHRT prekršio član 60. Statuta  BHRT – piše u dopisu.

Belmin Karamehmedović se u dokumentima poziva na član 50. i član 53. Statuta BHRT. U članu 50. pobrojana su ovlaštenja generalnog direktora, ali među njima nema onog kojim može da ovlasti nekoga da obavlja poslove direktora.

– U okviru svoga djelokruga rada i s ovlaštenjima poslodavca i nalogodavca, generalni direktor odlučuje, donosi rješenja, uputstva, obavlja raspodjelu poslova i izdaje naloge i smjernice za izvršavanje poslova i zadaća – piše u članu 53.

FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Inače, konkurs za novog direktora BHR1 je raspisan, a Pejka Medić se nije prijavila za novi mandat. Postoji bojazan da bi ova srpska pozicija u okviru BHRT mogla da bude trajno izgubljena, prevashodno zbog opšte nezainteresovanosti javnosti u Republici Srpskoj, a naročito političke elite.

Medićeva je proteklih pet godina dobijala brojne prijetnje, koje je  istraživao MUP RS, zbog protivljenja sarajevskoj uređivačkoj politici BHRT i ukazivanja na tešku poziciju Srba iz Republike Srpske na Javnom servisu BiH. Ranije je generalni direktor BHRT suspendovao jedinog srpskog urednika u BHT1, Jelenu Radojević Kapor, zbog navodnih prijava za mobing pojedinih novinara u IP.

Pejka Medić za Srpskainfo kaže da je sasvim jasno šta se krije iza pokušaja uklanjanja Srba iz BHRT i da to nije ništa novo za Srbe u ovoj medijskoj kući.

– Jedino što je zabrinjavajuće je što se sve to dešava uz direktnu saglasnost srpskog člana UO, koji je ujedno i predsjedavajući UO, Rajka Radovanovića, koji od dolaska na ovu poziciju radi isključivo protiv Srba i na štetu Republike Srpske. Radovanović je glasao za otpuštanje srpskih novinara 1. marta, cjelodnevni program BHT1 povodom tzv. Dana nezavisnosti BiH, za suspenziju urednika IP Jelene Radojević Kapor, a vjerovatno i za sadašnje moje uklanjanje s pozicije direktora BH radija 1 – kaže Medićeva.

Kako kaže, za to najveću odgovornost snose oni koji su ga u Predstavničkom domu BiH imenovali na ovu poziciju i koji dozvoljavaju da Radovanović zajedno sa Belminom Karamehmedovićem „progoni i šikanira“ Srbe u BHRT, u koji su svedeni na nivo statističke greške u ovoj kući.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Da li je apanaža od 2.800 KM cijena za koju Radovanović prodaje interese Republike Srpske umjesto da ih štiti i hoće li oni koji su ga izabrali konačno pozvati na odgovornost – pita Medićeva?

Umjesto što „rastjeruje srpske kadrove“, kaže da je Radovanović trebao da traži striktno poštovanje Zakona o radu u institucijama BiH.

– Da je to radio, danas bi u BHRT- bilo 27 odsto Srba, a ne manje od pet procenata. Njegova obaveza je da štiti interes javnosti Republike Srpske, a ne da sprovodi čaršijsku politiku – poručuje Medićeva.

Istovremeno, kompletan BHRT nalazi se u velikim finansijskim problemima, zbog čega su im bili blokirani računi.

Rajko Radovanović nije se javljao na telefon. Ranije, kada je tema bila teška materijalna situacija na BHRT, nije želio ništa da komentariše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: