25.7 C
Banja Luka

Radović: Ispitati imovinu političara i njihovih srodnika sve do TREĆEG KOLJENA

Komentarišući najavu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika oko donošenja Zakona o porijeklu imovine, zamjenik predsjednika SDS Milan Radović istakao je da je neophodno da se prekontroliše imovina svakog građanina i njegovih užih članova porodice, do trećeg koljena srodnosti, a čija vrijednost prelazi iznos od 500.000 KM.

On je kazao da SDS pozdravlja inicijativu za donošenje ovakvog zakona i da treba insistirati da tek nakon provjere imovine koja prelazi iznos 500.000 KM, da se prag može smanjivati na niže vrijednosti.

– Kvalitetno zakonsko rješenje bi trebalo da počiva na Ustavom zagarantovanom pravu o jednakosti građana, što znači da bi bilo neophodno da se ovim zakonskim rješenjem definiše prag kontrole imovine – pojasnio je Radović.

Radović je kazao da bi se ovim zakonskim rješenjem trebali obuhvatiti svi izabrani politički predstavnici i nosioci funkcija (zajedno sa članovima njihovih porodica), kako bi potvrdili svoj kredibiltet i povratili povjerenje građana u sistem.

– Napominjemo da je Srpska demokratska stranka u nekoliko navrata zahtijevala donosenje kvalitetnog zakonskog rješenja kojim bi se provjerila imovina po ugledu na zemlje EU. Nije za nosioce vlasti dovoljno samo popuniti Izjavu o imovini koja se dostavlja CIK, jer CIK nema mogućnost da izvrši kontrolu – rekao je Šarović.

Ovo bi, ističe Radović, bio pravi put i dokaz da postoji stvarna namjera vladajućeg SNSD da se ovo pitanje kvalitetno razriješi.

– Siguran sam da bi se opozicione stranke izjasnile za donosenje tako koncipiranog zakonskog rješenja. Poreska uprava je dovoljno kompetentna i ima mogućnost da kvalitetno implementira ovaj zakon, po ugledu na Srbiju – zaključio je Radović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here