Naslovna Najnovije Regionalni put Foča-Šćepan Polje, put strave i užasa

Regionalni put Foča-Šćepan Polje, put strave i užasa

0

Novi odroni na regionalnom putu Foča- Šćepan Polje, koji je najkraći putni pravac između Sarajeva i Podgorice, je nedavno očišćen ali su i dalje aktivna klizišta koja ugrožavaju saobraćaj i vozače.

Fočaci kažu da je nezamislivo da se ovakav put zove regionalni, da njim saobraćaju i autobusi optužujući zato republičke institucije koje i na ovom primjernu pokazuju koliko je, kako kažu, Banja Luci stalo do istočnog djela Republike Srpske.

„Zamislite kako je nama Hercegovcima kad čujemo da Vlada Republike Srpske planira da gradi mrežu autoputeva na sjeveru Srpske dok se mi ovdje vozimo kozijim stazama. Na ovom putu su česte saobraćajne nezgode a najsvježiji primjer je od 2015.godine kad je autobus sletio sa puta u provaliju i kad su život izgubile tri mlade osobe“, kaže odbornik SDS u Skupštini opštine Foča Ognjen Bodiroga.

On dodaje da se i na ovom primjeru vidi maćehinski odnos Vlade Republike Srpske prema Hercegovini.

„Vlada je 2015.najavila hitnu sanaciju puta i izgradnju magistrale sa dvije  trake ali od toga nije bilo ništa. Tako isto je mrtvo slovo nan papiru ostala i odluka Vlade RS iz 2014.godine da će graditi brzu cestu Bijeljina-Trebinje. Zanimljivo je da ni jedan poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz ovih krajeva  se nije zalagao za ovaj put osim Nebojše Vukanovića“, ističe Bodiroga.

Oko 30 rafting – kampova u mjestu Bastasi pored ovog regionalnog puta zapošljavaju više od hiljadu ljudi i prime više hiljada gostiju godišnje na spust rijekom Tarom i Drinom se uveliko pripremaju za nastupajuću sezonu pribojavajući se da će mnogi turisti odustati da dođu baš zbog loše saobraćajnice.

„Ovaj put mještani i rafteri koriste svaki dan u poslednjih 20 godina i stalna je opasnost za sve koji njim putuju. Jedan od njegovih deonica u dužni od deset kilometara je nazvana „put smrti“ pa gosti koji žele na rafting Tarom i Drinom često odsutaju da dođu ovdje. Gosti obično dolaze noću automobili se razvaljuju, gume na njima pucaju, felge otpadaju. Zato se i bojimo za ovogodišnju sezonu“, kaže vlasnik jednog od kampova Mirko Davidović.

Područje fočanske  opštine poznata je po lošim saobraćajnicama sa puno uspona, krivina, sa uskim kolovozom kao što je put i prema Tjentištu ali regionalni Foča – Zavajt – Čelebići za koji vozači kažu da je srećan onaj ko sa svim dijelovima autamobila  stigne na odrednicu.

 

(BN TV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: