Naslovna Najnovije “Rekao sam Dodiku da se smiri, ali tako misli svaki Srbin” Milanović...

“Rekao sam Dodiku da se smiri, ali tako misli svaki Srbin” Milanović o prijetnjama otcjepljenjem Srpske od BiH

0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je u Splitu učestvovao na svečanoj primopredaji dužnosti komandanta Hrvatske ratne mornarice (HRM), a pritom je komentarisao situaciju u BiH.

To u BiH, na jedan način, za nas ne znači ništa. Na drugi način, sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas, rekao je Milanović.

– Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I šta se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su. To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplikovano – rekao je Milanović, komentarišući nedavni prelet američkih ratnih aviona preko Banjaluke i nekih drugih gradova u Srpskoj.

Dodao je da je to “ministar Bošnjak sve sam dogovorio s NATO”, te da su avioni doletjeli na vježbu koja je morala biti dvije sedmice kasnije.

Ali je održana na taj nesretni dan Republike Srpske da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH. Mi smo tražili da se uključimo u tu Altea misiju jer smo članica NATO. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davati svoje ljude u Avganistan. Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO traži da učestvujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca. Ovog trenutnog ministra vanjskih poslova. Mi smo zemlja, imamo svoj ponos i interese. Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu šta hoće. A šta Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikog. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Holandija koja je tamo bila u Srebrenici je u redu – rekao je Milanović, prenosi N1.

Dodao je i da je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku rekao da se “smiri”, komentarišući prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi. To što Dodik govori treba svakog zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u Republici Srpskoj. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život – zaključio je Milanović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube