20.7 C
Banja Luka

Republika Srpska je pod stalnim sankcijama Amerike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbjednosti u Sankt Peterburgu da je Republika Srpska pod stalnim sankcijama koje predvode SAD i da čini sve na mjerama zaštite.

Dodik je u obraćanju ukazao na globalni problem u krizi lanaca snabdijevanja usljed politički motivisanih sankcija.

„Republika Srpska je direktno izložena ovoj vrsti rizika i pod stalnim je sankcijama koje predvode SAD. Činimo sve na mjerama zaštite kroz diverzifikaciju izvora snabdijevanja“, rekao je Dodik, koji se prvi obratio na Sastanku o bezbjednosti u okviru prve plenarne sjednice „Obezbjeđenje informacione bezbjednosti u uslovima formiranja policentričnog svjetskog poretka: izazovi i mogućnosti“.

On je naveo da odgovor na taj izazov leži u izgradnji multilateralne platforme i informacija koja će sadržati podatke o svim proizvođačima i detaljnim karakteristikama opreme koje će voditi države koje garantuju kvalitet informacija.

„Na ovaj način će se omogućiti globalna pristupačnost tehničkih informacija i diverzifikacija lanaca snabdijevanja“, istakao je Dodik.

Takođe, predsjednik Srpske je ukazao i na problem od opasnosti direktnih sajber napada „Odgovor na ovaj izazov leži u multilateralnim međudržavnim okvirima razmjene informacija o prijetnjama“, rekao je Dodik.

Kao problem, Dodik je naveo i masovnu upotrebu vještačke inteligencije, ističući da se u budućnosti mogu očekivati napadi sistema zasnovanih na vještačkoj inteligenciji protiv institucija i kritičnih infrastuktura država.

„Odgovor na ovaj izazov leži u neophodnosti državnih sistema zaštite u formi obezbjeđivanja nacionalnog sajber prostora“, smatra Dodik.

Zaštitu djece i omladine od štetnih internet sadržaja Dodik smatra prioritetom od najvećeg značaja, navodeći da se u Republici Srpskoj studiozno pristupilo ovoj problematici kroz izradu nacionalnih mjera zaštite.

Sjednici na kojoj se Dodik obratio predsjedava sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

Sa predsjednikom Dodikom na sjednici je prisutan i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Međunarodnom sastanku prisustvuju i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

(Srna)  Foto: Twitter

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here