Naslovna Najnovije RIK prekraja izbornu volju građana u Višegradu

RIK prekraja izbornu volju građana u Višegradu

0

Republička izborna komisija na zahtijev SNSD iz Višegrada pokušava da, čineći krivična djela, prekroji volju većine građana Višegrada koji su izglasali opoziv načelnika opštine Mladena Đurevića (SNSD) na referendumu koji je održan 12.juna ove godine, rečeno je na konferenciji za novinare skupštinske većine.

Predsjednik OO SDS Višegrad Miroslav Кojić je rekao da to čine iako je za opoziv glasalo 51,23 odsto građana izašlih na referendum.

„RIК je već učinio kriivično djelo jer je pravilnik koji je ona sama donijela promijenila samo jedan dan nakon prebrojanih glasova poštom  kako bi njegove odredbe pogodovale Đureviću i spasile ga odlaska sa vlasti“, rekao je predsjendik OO SDS Miroslav Кojić.

On je dodao da je RIК u toj priči pokušao da ubaci nevažeće glasove, koji su i izdvojeni kao nevažeći i da ih prebci na stranu načelnika kao da su bili protiv opoziva.

U skupštinskoj većini kažu da RIК krivičnim radnjama želi da glasove poštom, ako mu prvo ne uspije, potpuno poništi kao da nisu ni postojali.

„To je nešto nevjerovatno i neviđeno u izbornoj praksi, znači oni sebi daju za pravo, po žalbama SNSD , da ponište kompletno glasanje putem pošte kako bi uspjeli na neki  način da naštimaju rezultate i Đurević i dalje ostane načelnik. Mi smo svjesni toga, znamo da je ovo država u kojoj zakon i pravda malo važe  ali preduzeli smo sve korake da to spriječmo“, istakao je Кojić.

Na konferenciji za novinare je još rečeno da se skupštinska većina neće pomiriti sa prekrajanjem rezutata opoziva i već je o tome pisala Centralnoj izbornoj komisiji, OEBS-u i OHR-u.

„Pozivamo Republičku izbornu komisiju da ne vrši krivična djela jer a zbog toga što su već uradili podnijećemo krivične prijave jer su to činili kao organizovana kriminalna organizacija  koja je nezakonito promijenila pravilnik i pokušavala da ga prilagodi onima koji su protiv opoziva načelnika“, naveo je Кojić.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović je potvrdio da će opštinski parlament nastaviti rad kako to zakon nalaže.

„Sledeći korak Skupštine opštine je kad  dobijemo rezultate opoziva od Opštinske izborne komisije zakažemo sjedincu i usvojimo ga i tim smo završili sa ovim procesom. Na sjednici ćemo na osnovu rezultata zaključiti da je načelnik Đurović opozvan“, kaže Sofović.

Odbornici skupštinske većine su poručili da će se svim demokratskim metodama oduprijeti pravnom nasilju i samovolji SNSD vlasti  da zadrži Đurevića u fotelji uključujući i narodne proteste jer je za njegov opoziv glasalo 2.876 građana.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube