22.7 C
Banja Luka

Rufi uplatio 41 milion za zemljište na Jahorini

BANJALUKA – Kompanija „Drvo-export“ iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija uplatila je 41 milion KM za zemljište na „Jahorini“, potvrđeno je za CAPITAL u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

„Kompanija „Drvo-eksport“ Teslić, uplatila je predmetni iznos u roku propisanim ugovorom, tačnije 8. marta ove godine“, pojasnili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su podsjetili da su ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić i direktor kompanije „Drvo eksport“ Mladen Markočević potpisali 13. februara ove godine notarski ugovor o prodaji nepokretnosti na lokaciji „Vučiji most“ na Jahorini, a u skladu sa ugovorom kupac zemljišta je bio dužan u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplatiti 41,1 milion KM.

Podsjećamo, licitacija za prodaju ovog zemljišta u Ministarstvu nije održana zato što se na njoj pojavio samo Rufi (koji nerijetko tvrdi da nije vlasnik ove kompanije) i njegov direktor Mladen Markočević.

Komisija je odmah konstatovala da se javno nadmetanje ne može sprovesti, pa su prešli na direktnu pogodbu.

Ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra „Jahorina“ koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita.

Predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek vršio je pritisak na Vladu i na Pravobranilaštvo RS kako bi se njima dalo zemljište, međutim od toga neće biti ništa, jer će novac od prodaje ovog zemljišta biti uplaćen u budžet Republike Srpske.

Rufi je za CAPITAL ranije potvrdio da na „Jahorini“ planira graditi apart-hotele vrijedne pola milijarde maraka.

Više puta se postavljalo pitanje na koji način kompanija „Drvo-export“ planira obezbijediti ovaj ogroman iznos novca za kupovinu zemljišta, ali je Klječanin istakao da se novac uvijek može obezbijediti.

“Kupovinu finansira kompanija svojim sredstvima, većinskim dijelom i nešto uz pomoć banaka. Vidi se kolika je bila dobit firme. Mislim da je bilo 55-60 miliona maraka prihod, pa novca ima. Dobit je prijavljena oko 20 miliona maraka“, tvrdi Klječanin.

Međutim, posljednji aktuelni podaci iz 2022. godine govore da je „Drvo-export“ imala prihode u iznosu od 10,2 miliona KM, te dobit od 2,3 miliona maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here