29.7 C
Banja Luka

Rusi kreću u još jednu ofanzivu

Želja Kijeva da upotrebi svoje oružje za napad na rusku teritoriju nije ništa novo, jer je slična odluka doneta još 2022, kada su u bespilotnim letjelicama ukrajinskih formacija pronađene zapadne komponente, rekao je Mihail Zvinčuk.

Na Harkovskom pravcu ruska armija nastavlja ofanzivu ka sjeveru te oblasti, a činjenica je da nam je cilj bio da tamo napravimo tampon zonu. Međutim, očigledno je da je naša komanda odlučila da se ograničimo na izvršavanje zadataka na malom dijelu fronta, izjavio je za RT Balkan vojni bloger, pokretač projekta i telegram kanala „Ribar“ sa milion i 200.000 pratilaca, Mihail Zvinčuk.
O stanju na Harkovskom pravcu 
Zvinčuk navodi da je „stvaranje tampon zone izgovor, jer smo u stvari uspjeli da povučemo grupu od 70.000 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine iz drugih oblasti i sa drugih pravaca“, što je omogućilo ruskim trupama da postanu aktivnije na Aleksandropoljsko-Kalinovskom, Avdejevskom, Donjeckom i Južno-Donjeckom pravcu.
„Takođe, nastavili smo ofanzivu u pravcu Artjomovska. Osim toga, bilo je uspjeha u blizini Kupjanska. Ovo je kumulativni efekat, koji je postao moguć zbog činjenice da su Oružane snage Ukrajine povukle svoje rezerve, uključujući i strateške rezerve. I tako su naše trupe krenule naprijed“, ukazuje naš sagovornik.
Zvinčuk dodaje da je sada za Rusiju važno da ojača liniju fronta na severu Harkovske oblasti i izdrži nalet ukrajinske vojske, posebno u blizini sela Glubokoje, iz pravca naselja Lipci.
„Ukrajinci napadaju svakodnevno. Naše trupe trenutno tamo zadržavaju upravo taj juriš i odbijaju neprijateljske napade. Zbog toga će, najvjerovatnije, u budućnosti jedinice ruske armije nastaviti da pojačavaju napore na tom sektoru sa ciljem konsolidacije na zadatim linijama i uništenja neprijateljske grupe trupa“, ocijenjuje Zvinčuk.
Zapadno oružje se uveliko koristi za napad na Rusiju
Govoreći o želji Kijeva da upotrijebi svoje oružje za napad na rusku teritoriju, Zvinčuk navodi da je slična odluka donijeta još 2022, kada su u bespilotnim letelicama ukrajinskih formacija pronađene zapadne komponente.
„Nije se pravila razlika između napada, kako na ‘okupirani’, po mišljenju Ukrajinaca, Krim, koji mi prirodno nazivamo i smatramo iskonskom ruskom teritorijom, tako i na stare teritorije, Krasnodarsku teritoriju ili Rostovsku oblast“, navodi ruski vojni bloger.
Prema njegovim riječima, Ukrajinci nastavljaju da napadaju koristeći modifikovani S-200 „vega“, i HIMARS  u ograničenom broju, dok je jedino ograničenje upotreba ATACMS-a, što ne znači da se to neće promijeniti.
„Takođe, sistemi PVO ‘patriot’, ‘iris-t’ i ‘samp-t’ su više puta korišćeni za pokušaj uništenja ruske avijacije na ruskoj teritoriji. Pa čak je i naša avijacija upala u sličnu zamku u Brjanskoj oblasti, a da ne govorimo o obaranju aviona sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima iznad Belgorodske oblasti, koji su se spremali za razmjenu. Dakle, Zapad je stalno koristio oružje za napad na Rusiju. Samo što sada to nije ništa drugo do nekakav trik“, naglašava Zvinčuk.

Ofanziva kreće u još jednom području

Na kraju, najpoznatiji ruski vojni bloger je govorio o mirovnoj inicijativi ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukazavši da je sasvim jasna njegova poruka – „nudili smo vam ranije da pregovarate po blažim uslovima, ali vi ih niste prihvatili, pa su sada uslovi takvi kakvi jesu“. „Poruka je sasvim jasna: prihvatite ih ili će biti kasno. Nakon što su ukrajinska vojska i komanda na predlog zapadnih sponzora odbile ove predloge, nazvavši ih ‘zahtjevom za predaju’, prema zakonu žanra, trebalo je intenzivirati napore na drugom sektoru fronta.

To je postao Aleksandropoljsko-Kalinovski pravac, gde su ruske trupe istovremeno napredovale sa tri strane u dubinu neprijatelja“, ukazuje Zvinčuk.

Kako ističe, to je izazvalo „urlik na društvenim mrežama“, jer ukrajinske snage ne razumeju kako je tako lako savladan najutvrđeniji deo 2014. godine, a u stvari, ruske trupe su otvorile, još jedan front.

Zvinčuk naglašava da je cilj na kraju blokirati komunikaciju sa Konstantinovkom, Časovim Jarom i okružiti Toreck i Njujork.

„Ne mislim da ćemo sada započeti teške operacije da jurišamo na naseljena područja. Za sada o ovome nema govora. Što se tiče situacije na severu u oblasti Časov Jar, nastavljamo da povlačimo neprijateljske snage i probijamo odbranu u istočnom predgrađu, u mikrookrugu Kanal“, precizira on.

Prema njegovim riječima, prema „zakonu žanra“, ofanziva mora da počne na još jednom području, a to će najverovatnije biti granična teritorija Sumske oblasti.

„Teško je tačno reći koji će zadatak tamo biti postavljen. Iskreno, ni sam ne vjerujem da će to biti da zauzmemo Sumi ili napredujemo do Ahtirke. Ali, najvjerovatnije, razgovaraćemo o zauzimanju graničnog pojasa da bismo privukli ukrajinske formacije ka sebi“, zaključuje Zvinčuk.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here