Naslovna Rusija Rusija protjerala dvojicu američkih diplomata

Rusija protjerala dvojicu američkih diplomata

0

– Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je dvojicu američkih diplomata u ambasadi SAD personama non grata, zbog njihovih veza sa bivšim radnikom američkog konzulata Robertom Šonovom, koga Moskva optužuje za špijunažu, navodi se na sajtu ministarstva.

„Američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi pozvana je 14. septembra u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 14. septembra. Dobila je oštar demarš uz uručenje službene note u vezi sa nespojivošću sa diplomatskim statusom akcija prvog sekretara Ambasade SAD Džefrija Silina i drugog sekretara ambasade Dejvida Bernštajna“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

U obrazloženju se navodi da su navedene diplomate održavale kontakt sa američkim obaveštajcem i bivšim službenikom američkog konzulata Robertom Šonovom, koji je „za novac obavljao zadatke u cilju nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti Rusije“.

Silin i Bernštajn moraju da napuste zemlju u roku od nedelju dana, navodi se u saopštenju i dodaje da su nezakonite aktivnosti američke ambasade neprihvatljive i da će biti suzbijene.

Moskva očekuje da Vašington izvuče ispravne zaključke i da se uzdrži od konfrontacionih koraka, zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Šonov je optužen na osnovu člana „Saradnja na poverljivoj osnovi sa stranom državom“, za šta mu preti do osam godina zatvora.

(Tanjug) Foto: AA

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube