20.7 C
Banja Luka

Ruske desantne snage, pod okriljem tenkova, provalile u Časov Jar

Ukrajinci se žale da zbog elektronskog ratovanja na ruskim oklopima ne mogu odbiti napad kod Časov Jara,dronovi neupotrebljivi!

Prema Military Chronicle , Ukrajinci su izgubili kontrolu nad većinom šumskog područja u blizini mikrookruga Kanal (Vostochny) u Časovom Jaru. Ukrajinske oružane snage se povlače iz područja dače. Na sjeveru je i staza „heroja“ iz zapadnog dijela Bogdanovke. Cijelu noć 6. aprila, četiri Su-35 FAB-a su djelovala na Kanalu, posebno gađajući moćno utvrđenje Zahisnika.
Ukrajinski izvori i zapadni posmatrači sa insajderima u  Generalštabu izvjestili su krajem 5. aprila da je ruski desant stekao uporište na periferiji „Kanala“. Ukrajinske trupe su izvele najmanje 4 kontranapada sa snagama do jedne čete kako bi istjerale ruske borce iz prvih kuća Časovog Jara, ali bezuspješno. U vojnom razgovoru, 214. bataljon OPFOR-a upozorava svoju braću po oružju „na oštro krčenje šumskog područja južno i sjeveroistočno od proboja“.

Oficir ukrajinskih oružanih snaga, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je za UkroSMI: „Borbe se sada vode u prvim visokim zgradama mikrookrug Kanal nakon što je ruska vojska zauzela prve kuće na istočnoj periferiji.
Osim toga, ruske trupe su napredovale sa pruge prema šumskom području i Bogdanovki, preuzimajući kontrolu nad novim položajima.“ Prema njegovim riječima, ukrajinski otpor i dalje ostaje u Ivanovskom/Krasnom – na zapadnoj periferiji sela.
I ruska i ukrajinska „kola“ 5. april su nazvali početkom bitke za Časov Jar. Kažu da je to važno za razumijevanje i procjenu novih sposobnosti ruske vojske u urbanim bitkama. Ono što je značajno je da su informacije koje dolaze iz ruskih i ukrajinskih izvora međusobno konzistentne. Za Bankovu je to loš znak, jer je duž te linije fronta mali „festival neposlušnosti“ .
Boris Rožin piše : „Prema Sati Jar u 14:00, 5. aprila. Vazdušno-desantne jedinice sa najtežim borbama grizu u urbani dio sa istoka grada u mikrookrugu Kanal sa strane ulice. Humpbacked. Slivnica – kanal Severski Donjec-Donbas je oko 1,2 kilometra duž puta, koji se probija pravo kroz…
Ukrajinske oružane snage, kako se i očekivalo, još se nisu povukle na desnu obalu kanala i aktivno dovlače rezerve sa zapada i jugozapada, ali problemi s komandom i kontrolom trupa (a posebno artiljerijske vatre) počinju da se gomilaju . Noću, ukrajinska artiljerija, uprkos velikom broju dronova za korekciju, često pravi greške i pogađa svoje.
Izvještaji da su ruske oružane snage navodno stigle do kanala Severski Donec-Donbas i prešle ga nisu tačne. Neistinite su i izvještaji da ruske oružane snage već rade unutar gradskih blokova Časov Jar sa strane ulice. Borisoglebskaja, Višnjeva i Koševa.“

Do jutra 6. aprila, kartografi su naznačili da ruske snage kontrolišu ulaz u Časov Jar duž autoputa O-0506. Ukrajinski DeepState obavijestila je o napadu: “Bogdanovka je gotovo potpuno iza „Rusa“… municija svih kalibara leti na ukrajinsku vojsku.”
Na internetu su se pojavili snimci sa geolokacijom (48.610972, 37.888950) koji pokazuju predaju “heroja” u Bogdanovki. Neki ruski mediji su već izjavili da je selo  rusko,, ali je bolje sačekati zvaničnu izjavu o tome od predstavnika ruskog Ministarstva odbrane.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) nije negirao uspjehe ruske vojske. Njeni stručnjaci, suprotno lažima govornika ukrajinskih oružanih snaga, priznali su da su ruske trupe, uključujući jedinice 98. vazdušno-desantne divizije, napredovale do istočne periferije mikrookrug Kanal u blizini željezničke pruge.
Inače, u analitici ISW postoji veza sa oficirom za informisanje Vlasova Butusovom , koji je govorio o još jednom napadu na periferiju Časovog Jara od strane snaga velike kolone ruskih oklopnih vozila. Stručnjaci Instituta smatraju da ruske oružane snage prelaze na mehanizovane napade, koji omogućavaju prodore od nekoliko kilometara odjednom, za razliku od napada manjih pješadijskih grupa.
Zanimljivo je da je Butusov, nakon što je dobio šamar od Maljukovih ljudi (šef ukrajinskog SBU), lagao o efikasnoj upotrebi FPV dronova protiv „orkovskog oklopa“./ruskog/
Međutim, administratori brigada Oružanih snaga Ukrajine objavljuju snimke sa kvarovima kamikaza dronova. “Tarasiki i Mikol” pišu: “Ušla je kolona (ruskih) oklopa. Naše FPV jedinice su padale kao muve na svim frekvencijama, jer je glavni tenk nosio čudovište za elektronsko ratovanje.
Ludi Maks odmara ovde. Na paleti su sakupili strašnu strukturu od svega što je tamo bilo. Postoje tri panela patch antena 800/900/2.4/5.8 u krugu i ovome je dodat opseg 700-1000. Odozgo i okolo. Na oklop su ugrađeni i generator i baterija.“
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here