Naslovna Najnovije Sa plantaže uklonjena avionska bomba teška 238 kilograma

Sa plantaže uklonjena avionska bomba teška 238 kilograma

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite bezbjedno su transportovali i na predviđenoj lokaciji uništili avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata tešku 238 kilograma koja je pronađena na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u mostarskom naselju Rodoč.

Ova neeksplodirana avionska bomba pronađena je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova na dubini od oko jedan metar na plantaži ovog fakulteta koji se nalazi u krugu bivše kasarne “Stanislav Baja Kraljević” u naselju Rodoč.

Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Odmah po dojavi o pronalasku avionske bombe, na osnovu Zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i procedure Civilne zaštite, pripadnici Uprave su pristupili izradi plana i pripremama za njen transport i uništavanje.

Riječ je o avionskoj bombi opšte namjene američke konstrukcije iz Drugog svjetskog rata, čija je ukupna masa iznosila 238 kilograma.

Mostarski aerodrom Jesenice tokom Drugog svjetskog rata bombardovan je 11 puta, a na njega je bačeno oko 900 tona bombi.

U posljednjih 10 godina u njegovoj okolini pronađene su tri bombe od 230 kilograma, tri bombe od 100 kilograma i 16 bombi od 10 kilograma.

Srna