Naslovna Najnovije SAD: Raketni sistem Patriot raspoređen u Slovačku

SAD: Raketni sistem Patriot raspoređen u Slovačku

0

SAD šalju bateriju Patriot u Slovačku, nakon što je Ukrajina od Bratislave dobila protivvazdušni sistem S-300, prenosi američka televizija Ej-Bi-Si (ABC) njuz.

„Po mom naređenju i na poziv Slovačke, američka evropska komanda će premestiti jedan raketni sistem Patriot, kojim upravljaju pripadnici američke vojske, u Slovačku. Dužina njihovog raspoređivanja još nije određena, jer nastavljamo da se konsultujemo sa slovačkom vladom o trajnijim rešenjima za protivvazdušnu odbranu “, saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

Američka protivvazdušna baterija Patriot sa sedištem u Nemačkoj raspoređena je u Poljsku za ovu svrhu, a taj sistem će se uskoro preseliti iz Poljske u Slovačku kako bi zamenio S-300, pojasnio je visoki zvaničnik američke odbrane za američku televiziju.

O takvom aranžmanu se govori od prošlog meseca, kada je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ rekao da je njegova zemlja spremna da Ukrajini isporuči svoj S-300, koji datira iz sovjetske ere, pod uslovom da se slovačka protivvazdušna odbrana odmah popuni.

Nakon ponovljenih molbi Ukrajine za pomoć u odbrani od ruskih vazdušnih udara, Slovačka je donirala svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruske agresije, izjavio je juče slovački premijer Eduard Heger.

Slovačka vojska je ranije saopštila da ima oko 45 projektila za svoj sistem S-300, navodi ABC.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube