Naslovna Politika Salatić: Zašto RTRS prekida časove onalajn nastave zbog govora SNSD-ovih funkcionera

Salatić: Zašto RTRS prekida časove onalajn nastave zbog govora SNSD-ovih funkcionera

0

Poštovana gospođo Milanković,

Uzimajući u obzir činjenicu da ste prije par dana izabrani za v.d. direktora Radio-televizije Republike Srpske imam potrebu da Vam sugerišem, a sve u najboljoj namjeri, na kardinalna kršenja Uređivačkih principa javnog RTV sistema koje je postalo praksa u izvještavanju Radio-televizije Republike Srpske.

Okidač za ovo obraćanje Vama, v.d. direktoru RTRS-a, bilo je jučerašnje zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, kada je javni servis prekinuo svoj redovni program da bi pustio u direktnom prenosu obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Redovni program RTRS-a je prekinut na sat i po, koliko je i trajalo izlaganje gospodina Dodika.

Ono što je kardinalno i nedopustivo jeste činjenica da je Radio-televizija Republike Srpske odmah nakon Dodikovog jedno i po satnog govora prekinula direktan prenos zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske i nastavila svoj redovan program, koji je, da stvar bude gora, bila onlajn nastava za naše đake.

Interes javnosti za neku temu može biti razlog prekidanja redovnog programa javnog emitera, ali prekidati onlajn nastavu za naše đake, koji zajedno sa svojim roditeljima se još prilagođavaju novom formatu obrazovnog procesa od koga zavisi naša budućnost, da bi se samo jedan funkcioner obratio javnosti Republike Srpske je i više nego neprihvatljivo.

Da je interes javnosti za temu bio važan uredničkom kolegiju, u direktnom prenosu pored gospodina Dodika, koji je govorio 90 minuta, morali su se naći i desetominutna obraćanja predsjednika drugih političkih partija Šarovića, Borenovića, Nešića i ostalih koji su imali pravo da govore na posebnoj sjednici.

Ovo nije prvi put da RTRS prekida svoj redovni program da bi pustio konferenciju uživo sa sjednica Izvršnog komiteta SNSD, Predsjedništva SNSD-a ili drugih formuma nakon kojih slijedi obraćanje SNSD-ovih funkcionera.

U programu RTRS-a postala je uobičajna praksa da se filmski program, kulturni i obrazovni sadržaji pa čak i prenosi sportskih manifestacija kao što je italijanski Kalčo koji građani skupo plaćaju, prekidaju kako bi se u javnom obraćanju građanima obratili funkcioneri SNSD-a.

Apelujem na Vas, kao na v.d. direktora Radio-televizije Republike Srpske, da utičete na ovakve anomalije koje su, nažalost postali praksa na RTRS-u, jer se ponavljanjem ovakvih situacija RTRS pretvara u partijsku televiziju SNSD-a čime se gubi njen ugled i uticaj kod građana.

RTRS je uz Narodnu skupštinu i Vladu Republike Srpske, jedan od stubova na kome počiva Republika Srpska i ako ljudi koji rukovode Skupštinom i Vladom svojim postupcima gaze dignitet ovih institucija, ne dozvolite da se ista praksa nastavi dešavati i na RTRS-u.

Ukoliko se, pak, ova praksa nastavi i javni servis ne bude ispunjavao svoju zakonsku i javnu funkciju, tražićemo zaštiti zakonitosti i javnosti od svih relevantnih faktora.

Srdačno,

Mr Stevan Salatić,
Šef Sektora za politiku i medije SDS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: