30.7 C
Banja Luka

Samo BAHATO: 408 hiljada KM za hotele i restorane

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, očito ima namjeru mnogo više vremena provesti na putu, nego u Banjaluci, pa je tako njegova služba u samo šest mjeseci utrostručila planirane troškove za hotele i restorane u zemlji i inostranstvu.

Naime, početkom godine služba Predsjednika Republike raspisala je dva javna tendera koja se tiču usluge hotela i restorana, kao i reprezentacije u zemlji i inostranstvu, te su za te namjene bili predvidjeli ukupno 163.000 KM bez PDV.

Međutim, nedavno su poslali ispravku obavještenja za oba javna tendera iz čega je vidljivo da su troškove za navedene usluge “digli” na 408.000 KM, što je skoro tri puta više.

Prvi tender se odnosi na usluge hotela, restorana i trgovine na malo, odnosno usluge reprezentacije u zemlji i inostranstvu.

Za ove namjene služba Predsjednika Srpske planirala je da potroši 85.000 KM bez PDV, i to za godinu dana. U tenderu se traži ponuda više ponuđača.

U ispravci obavještenja, koja je u međuvremenu poslana iz službe Predsjednika Republike, ta stavka je utrostučena, i iznosi 220.000 KM.

Drugi tender odnosi se na usluge hotelskog smještaja u zemlji i inostranstvu, a za te namjene iz budžeta je prvobitno planirano da se izdvojeno 77.000 KM bez PDV, takođe za godinu dana. I za ovaj tender se traže ponude više ponuđača u zemlji i inostranstvu.

Međutim, kako se može vidjeti na Portalu javnih nabavki, u ispravci obavještenja navodi se da će za te namjene biti utrošeno 188.000 KM.

Najmoćniji budžet

S obzirom na to da je tek juni, nije isključeno da do kraja godine troškovi dodatno porastu posebno ako se uzme u obzir da budžet predsjednika Republike Srpske za 2024. godinu iznosi 56.488.200 KM i da novca ne manjka, piše srpskainfo.

Zanimljvo je da u obrazloženju budžeta predsjednika Srpske za ovu godinu, između ostalog, stoji da je za putovanja i smještaj predviđeno da se potroši 280.000 KM.

Međutim, već sad je vidljivo da će ta suma biti 2 ili 3 puta veća.

Kako su mediji već ranije objavili prema novcu koji ima na raspolaganju, Milorad Dodik je najmoćniji predsjednik u regionu.

Tako, na primjer, Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim budžetom.

Još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Hrvatske, za razliku od Dodika, raspolaže sa 10,6 miliona maraka, a manje od Dodika (Dodikov budžet 56 miliona KM) na raspolaganju ima i predsjednica Slovenije, najrazvijenije zemlje bivše zajedničke države.

(Srpskainfo) Foto: Ringer

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here