Naslovna Politika Šarović; Fokus staviti na rješenja a ne na krize

Šarović; Fokus staviti na rješenja a ne na krize

0

– Republika Srpska se nalazi u dubokoj krizi u svim segmentima privrednog i društvenog života i u periodu koji slijedi promjene moraju autentične, konkretne, realne i opipljive –  poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS govoreći o političkoj platformi koju je juče usvojio Glavni odbor Srpske demokratske stranke.

„Umjesto populističke priče, zbog koje tonemo sve dublje i dublje, Srpska demokratska stranka je pripremila detaljnu i analizu i plan mjera koji donosi autentične, konkretne i realno i opipljive mjere i korake za oporavak i razvoj Republike Srpske. Umjesto populističke priče i lažnog patriotizma, najbolji odgovor onima koji ne vole Republiku Srpsku ili je ne žele, jeste njen napredak, razvoj, ekonomski prospertitet i emancipacija“, poručio je Šarović.

Zbog toga smo, kaže Šarović, kroz Političku platformu jasno definisali najveće „tri krize“ na čija rješenja ćemo, nakon promjene ove, za Republiku Srpsku štetne vlasti, staviti fokus a to su ekonomska, politička i moralna krizu.

„Sve više i intenzivnije, a posebno u vremenu globalne krize, dolaze na naplatu rezultati neodgovornih politika vlada kontinuiteta, koje su  u zadnjih 15 godina nedomaćinskom politikom devastirale Srpsku, uništavajući i zloupotrebljavajući ljudske, materijalne, finansijske i prirodne resurse zemlje, uz potpunu degradaciju moralnih, ljudskih i kulturno-obrazovnih vrijednosti“, poručio je predsjednik SDS-a.

On kaže da su svi ključni makroekonomski pokazatelji – od BDP-a, spoljnotrgovinskog deficita, nezaposlenosti, te konstantno rastuće zaduženosti, poprimili tako negativne razmjere da već ugrožavaju finansijsku stabilnost zemlje i dovode u pitanje ekonomsku održivost i suverenitet Srpske.

„Uz to Republika Srpska je duboko politički podijeljeno društvo u kome razlika između dva politička bloka postaje sve veća i izlazi izvan granica normalnog političkog djelovanja. Aktelna vlast je građane podijelila na podobne i nepodobne i samo ako nosite njihovu partijsku knjižicu možete ostvariti neka svoja zakonom zagarantovana prava što je najgori mogući stadij u koji jedno društvo može da zapadne a Republika Srpska je došla do te granice,“ sugerisao je Šarović.

U ovakvom stanju duboke ekonomske krize i politički podijeljenog društva, kaže on, kakvo je trenutno u Republici Srpskoj, korupcija i ostale vrste moralno devijantnog ponašanja postaju uobičajeni obrasci ponašanja.

„Mi znamo da kapacitet za promjene postoji i da je uloga SDS i opozicionih stranaka da ponude politički okvir i infrastrukturnu platformu svim onima koji vjeruju da Republika Srpska može i mora bolje.  Imamo jasan plan da mobilisemo zdrave snage koje mogu postići kritičnu masu za promjene i sveopštu društvenu obnovu. Umjesto populističke i demagoške politike, SDS je kreirao realne mjere za oporavak privrede i jačanje  institucija vlasti, što će u konačnici dovesti do boljih uslova za život građana i razvoja Srpske“, zaključio je Šarović.

(BN)