Naslovna Politika Šarović: Teški pregovori opozicije o zajedničkim kandidatima

Šarović: Teški pregovori opozicije o zajedničkim kandidatima

BANJALUKA – Mirko Šarović, predsjednik SDS, rekao je danas da opozicija još nije blizu dogovora o zajedničkim kandidatima pred naredne Opšte izbore iduće godine.

„Razgovori su teški i još traju“, rekao je Šarović nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Banjaluci.

Dodao je da SDS ostaje dosljedan zaključcima NS RS da se ne učestvuje u donošenju odluka na nivou BiH, ali od vlasti u RS očekuje da počne da traga za rješenjima. On je istakao da zaključci nisu krajnji cilj već sredstvo do cilja koje znači kompromisno rješenje nakon donošenja odredbi o genocidu u Krivični zakon BiH, koje je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik.

Šarović je ustvrdio da vlasti u RS nije stalo do traganja rješenja, te da žele da krizu produže do narednih opštih izbora.

„SDS smatra da ne postoji dobra volja i koliko je nama poznato u protekla dva mjeseca nije bilo pokušaja da se kriza riješi što upućuje na to da je namjera vlasti da kriza traje do opštih izbora jer oni jedino na političkim tenzijama grade svoju politiku“, rekao je Šarović, i dodao da zaključci treba da budu polazna  tačka za kompromis.

Odgovarajući na pitanje o mirnoj disoluciji BiH, Šarović je rekao da želi svaku sreću vlasti u pregovorima s Bakirom Izetbegovićem, te je priznao da će RS teško dobiti izvorni Dejton nakon što su, kako je istakao, SNSD i koalicioni partneri prenijeli 80 nadležnosti na nivo BiH.

Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NS RS, je kritikovao odluku vlasti u RS da se izbaci naziv BiH s sertifikata o poljoprivrednim proizvodima jer to ugrožava poljoprivredne proizvođače iz RS da prodaju u FBiH i Turskoj.