Naslovna Najnovije Sastanak diplomata BiH i Ukrajine: U toku provjere, iz Dodikovog kabineta nema...

Sastanak diplomata BiH i Ukrajine: U toku provjere, iz Dodikovog kabineta nema komentara

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika još uvijek nisu reagovali u vezi s ikonom.

– Ministarstvo spoljnih polova Bosne i Hercegovine (BiH) održalo je danas sastanak sa predstavnicima Ukrajinske amabasade u BiH o noti upućenoj zbog ikone poklonjene ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kabineta ministrice Bisere Turković.

„Predstavnik ukrajinske ambasade, odnosno otpravnik poslova primljen je danas od strane pomoćnika ministra. Tom prilikom je ukrajinska strana informisana o koracima koje je preduzelo Ministarstvo spoljnih poslova po zahtjevu iz ukrajinske verbalne note primljene u srijedu 16. decembra“, navodi se za RSE iz kabineta Turković.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i izvršiće provjere u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, naime, proslijedilo je u četvrtak (17. decembra) Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, u utorak (15. decembra).

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“.

Iz Tužilaštva su u petak saopštili da su zaprimili informaciju od ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zbog ikone zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, ali da ta nota nije proslijeđena Tužilaštvu BiH.

„Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo, izjavila je prethodno novinarima u Mostaru u petak ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone.

Interpol: Zemlje članice pristup bazi ukradenih umjetničkih djela

Iz Interpola su za RSE odgovorili da „Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kiev u vezi ovog predmeta“.

Ako se zahtjev dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo će, naveli su, u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom.

U odgovoru se napominje da Generalni sekretarijat INTERPOL Lion ima vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasnije razmjenje policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza dostupna svim članicama INTERPOL-a.

„U cilju vršenja provjera kroz navedenu bazu podataka Generalnog sekretarijata INTERPOL Lion, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima INTERPOL-a odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući sljedeće parametre, naziv slike, autor, dimenzija, tipa, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj…. kao i fotografije umjetnina“, naglašavaju.

Komšić proziva Dodika, Džaferović bez komentara

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika još uvijek nisu reagovali u vezi s ikonom.

Nakon formiranja predmeta u Tužilaštvu BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić putem zvaničnog Facebook profila pozvao je predsjedavajućeg Dodika da „javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu“.

Istovremeno, iz kabineta Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH za RSE je rečeno kako neće komentarisati pitanje pokretanja predmeta pred Tužilaštvom BiH u vezi s ikonom, dok se ne utvrde sve relevantne činjenice.

(RSE)