Naslovna Najnovije Savjetnik Željke Cvijanović prijavljen zbog sukoba interesa

Savjetnik Željke Cvijanović prijavljen zbog sukoba interesa

0

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv Slobodana Župljanina koji je prethodnih godina obavljao funkciju savjetnika tadašnje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a istovremeno bio na čelu udruženja koja se financirala javnim sredstvima preko dozvoljenog iznosa.

Župljanin je predsjednik Organizacije Starješina Vojske Republike Srpske, koja je prema izvještaju objavljenom na svojoj web stranici tijekom 2022. godine iz proračuna s različitim razinama vlasti dobila preko 140.000 KM.

Kako Zakon o sprečavanju sukoba interesa zabranjuje svim izabranim dužnosnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnicima da budu na čelu udruženja koja se financiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM na godišnjem nivou, evidentno je da je Župljanin tijekom obavljanja ove dvije funkcije bio u sukobu interesa. .

TI BiH već dugo upozorava da se javna sredstva dijele udruženjima građana bez mjerljivih kriterija, često po političkoj liniji a brojni funkcioneri otvoreno krše zakone o sukobu interesa tako što su dio vlasti koja odlučuje o podjeli sredstava i istovremeno vode udruženja koja primaju javni novac.

“U ovom slučaju treba istaći i to da su brojni članovi organizacije Starješina VRS u proteklom periodu javno tvrdili da je Župljanin uz pomoć politike i asistenciju policije preuzeo kontrolu nad ovom organizacijom koja dobiva značajna sredstva iz budžeta”, naveli su.

Na adresu TI BiH stizale su brojne prijave nezadovoljnih članova ovog udruženja u kojima se upozoravalo da su sredstva iz budžeta dodijeljena ovom udruženju trošena netransparentno, što je TI BiH pokušao provjeriti tražeći od Ministarstva rada i Boračko invalidske zaštite RS informacije o tome koje se nevladine organizacije financiraju. iz budžeta kao i izvještaje o kontroli utroška sredstava, s obzirom na to da su i revizori upozoravali da pojedina udruženja novac troše nenamjenski.

Ipak Ministarstvo još uvijek odbija dostaviti TI BiH-u ove informacije unatoč sudskoj presudi kojom je potvrđeno da Ministarstvo krši Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Dok vlast krije informacije o tome koja udruženja financira, prema pisanju portala Srpskainfo na čelu brojnih udruženja koja su dobivala javna sredstva bile su strane kolege aktualnog ministra rada i boračko invalidske zaštite Duška Milunovića (SP). Jedan od njih je i Slobodan Župljanin koji je u vrijeme vršenja ove dvije funkcije bio i kandidat Socijalističke partije za načelnika općine Kotor Varoš.

U isto vrijeme dok se kriju informacije o udruženjima koja se financiraju iz budžeta RS, Župljanin je u javnosti najglasniji zagovornik Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija koji najavljuje aktuelnu vlast, a čiji je cilj gušenje kritike i targetiranje organizacija koje se financiraju kroz međunarodne projekte, iz financiranja. kojih se financira i sama Vlada Republike Srpske.

Ovaj i drugi primjeri jasno pokazuju da je potrebno osigurati transparentnu raspodjelu javnog novca uz strogo poštovanje odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa, jer su brojni pokazatelji da se javna sredstva dijele po političkoj liniji.

Istraživanje TI BiH pokazalo je da se početkom 2022. godine 47 funkcionera i više od 800 kandidata sa izbornih lista nalazilo na čelu udruženja koja su dobivala javna sredstva, a revizorske institucije godinama ukazuju na to da se ovaj novac dijeli bez jasnih i mjerljivih kriterija.

(BN) Foto: BUKA

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube