15.7 C
Banja Luka

Saznajemo: Mladić i Karadžić uskoro u Rusiji. Biće razmijenjeni za zarobljene NATO oficire u Ukrajini?!

IN4S iz pouzdanih izvora saznaje da zapadni zvaničnici vode pregovore sa ruskom stranom o razmjeni ratnih zarobljenika i stranih plaćenika sa Srbima koji su utamničeni u evropskim zatvorima.

Kako kaže naš izvor “jedna strana u pregovorima insistira na principu ‘svi za sve’, kako po pitanju razmjene stranaca tako i po pitanju razmjene ukrajinskih za ruske zarobljenika“.

S druge strane, Rusija traži da se iz evropskih zatvora oslobode haški zatvorenici u zamjenu za zarobljene američke, kanadske, britanske oficire i hrvatske dobrovoljce koji su zarobljeni od strane vojske Donbasa.

U hrvatskim zatvorima se nalazi 22 Srba, koji su osuđeni za „ratne zločine“.

Na pitanje urednika portala IN4S, Gojka Raičevića, da li je tačna informacija da zapadni zvaničnici vode pregovore sa ruskom stranom o razmjeni ratnih zarobljenika i stranih plaćenika sa Srbima koji su utamničeni u evropskim zatvorima, te da Rusija traži da se iz evropskih zatvora oslobode haški zatvorenici u zamjenu za zarobljene američke, kanadske, britanske oficire i hrvatske dobrovoljce, sin generala Mladića, Darko Mladić je kazao da o tome nema saznanja, te da je isto pitanje dobio od ruskih državnih medija.

„Ja o tome ništa ne znam, iako sam takvo pitanje dobio prije par dana od ruskih državnih medija. Ja u principu podržavam svako rešenje, koje vodi mirnom raspletu situacije i deeskalacije, i u tom smislu, ako tome doprinosi ova razmena, naravno da podržavam“, istakao je Darko Mladić za IN4S.

IN4S podsjeća da je nekoliko zarobljenika, stranih plaćenika, je već osuđeno na smrt. Sud Donjecke Narodne Republike (DNR), osudio je Britance Šona Pinera i Ejdana Aslina, kao i Marokanca Sauduna Brahima, na smrt. Tada je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, rekao da su trojica osuđenih na smrt „počinili zločine na teritoriji DNR“.

S druge strane, ruska vojska je zarobila dvojicu dobrovoljaca iz Amerike, inače bivših pripadnika američke armije. Robert Druk i Andi Huin, obojica iz Alabame, zarobljeni su od strane ruskih snaga prošle nedelje na periferiji Harkova, saopštio je tada The Daily Telegraph.

Još ranije, 15. marta, Rusija je formalno napustila Savjet Evrope – tijelo nadležno za praćenje poštovanja ljudskih prava sa sjedištem u Strazburu. Tada je šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Pjotr Tolstoj, predao pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova generalnom sekretaru SE u kojem je navedena takva odluka, pisao je ranije IN4S.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić ponovo su došli u žižu javnosti nakon izjave direktora Roskosmosa, Dimitrij Rogozin, koji je tvitu na svom nalogu rekao da se nada brzom izlasku iz zatvora njegovih prijatelja Karadžića i Mladića.

„Dva heroja bratskog srpskog naroda i dva moja prijatelja. Profesor Radovan Karadžić – bivši predsednik Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i general Ratko Mladić – legendarni komandant Vojske Republike Srpske. Od 1994. do 1996. često smo se sastajali. Jednom ću vam ispričati o tome detaljno“, napisao je Rogozin svojim pratiocima na Tviteru.

On je rekao da se nada da će „Karadžić i Mladić biti izvučeni iz haških tamnica, gde već dugi niz godina pokušavaju da ih osude za tuđe zločine, koje su inspirisale Sjedinjene države i njihovi pomagači.“

„Srbi u Bosni i srpski narod u cjelini ostaju vjerni tradiciji našeg viševjekovnog prijateljstva. Nadam se da će Crnogorci zbaciti izdajnike sa vlasti i vratiti se našoj porodici. Samo sloga Srbina spasava“, istakao je Rogozin na tviteru.

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakone o neizvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava posle 15. marta, tako da će odredbe tog suda prestati da budu osnova za preispitivanje odluka ruskih sudova.

Državna duma Rusije je 11. juna usvojila paket od dva nacrta zakona koji podrazumevaju da se naredbe Evropskog suda za ljudska prava, iznete posle 15. marta, neće ispunjavati u Rusiji, kao i da će prestati da budu osnova za preispitivanje odluka ruskih sudova.

Moskva je 15. marta saopštila da istupa iz Saveta Evrope i Evropske konvencije za ljudska prava, navodeći da će ispunjavati odluke Evropskog suda za ljudska prava ukoliko su one u skladu s Ustavom Rusije.

(IN4S)

BONUS VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=seExL-eBatI&t=20s

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here