Naslovna Izdvajamo SDS će predložiti izmjene Zakona o sukobu interesa

SDS će predložiti izmjene Zakona o sukobu interesa

0

Miličević navodi da se preko 200 funkcionera nalazi se u sukobu interesa na nivou Republike Srpske i BiH, a da su manjkavosti Zakona kojim bi se to sprečavalo, kao i namjeran nerad i ispolitizovanost komisija koji se bave sukobom interesa glavni razlog da se takve pojave dopuštaju i ne sankcionišu.

SDS će predložiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH, najavio je danas u Derventi v. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević.

On navodi da se preko 200 funkcionera nalazi u sukobu interesa na nivou Republike Srpske i BiH, a da su manjkavosti Zakona kojim bi se to sprečavalo, kao i namjeran nerad i ispolitizovanost komisija koji se bave sukobom interesa glavni razlog da se takve pojave dopuštaju i ne sankcionišu.

– Izmjenama Zakona se mora jasno spriječiti da političari koji obavljaju javnu funkciju ne mogu istovremeno biti članovi upravnih odbora, nadzornih odbora, skupštine i član uprave ili ovlaštena osoba u javnom preduzeću. Takođe, zabranjeno je da istovremeno budu na funkciji direktora direkcije ili agencije, odnosno da ima direktno ili indirektno vlasništvo u privatnom preduzeću ili udruženju građana koje se finansira iz budžeta. Poseban problem su pojave istovremenog vršenja zakonodavne i izvršne vlasti o čemu ima bezbroj primjera – kazao je Miličević.

Da sadašnja vlast nema iskrene namjere, dodaje on, pokazala je odbijanjem njihovih predstavnika da u nekoliko navrata podrže zakonske izmjene u parlamentima na oba nivoa, a novi nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa na nivou BiH ima niz nedostataka i nije u skladu sa međunarodnim standardima.

– U Republici Srpskoj postoji zakon o sukobu interesa, ali je nedorečen i ne provodi se. Brčko Distrikt takođe ima zakonodavstvo o sukobu interesa u javnim institucijama, ali se ono ne provodi – navodi Miličević.

Jasno je, upozorava on, da  praksa izigravanja sukoba interesa omogućava sve oblike kriminala i korupcije.

Primjera je bezbroj i ima ih na svim nivoima vlasti, rekao je Miličević i posebno apostrofirao grad Bijeljinu.

– Zar je logičan zakon koji omogućava da je, na primjer, u Bijeljini odbornik Skupštine Grada Bijeljina istovremeno je i direktor Javne ustanove “Vode Srpske”- naveo je Miličević i poručio:

 “Ako je to slika buduće vlasti u Bijeljini onda građani Bijeljine treba da dobro razmisle o iskrenosti onih koji joj danas obećavaju kule i gradove, a u suštini samo traže način da se dograbe gradskog budžeta i rade ono što godinama SNSD radi građanima Republike Srpske. Počev od Bijeljine pa na dalje mi moramo napokon pobijediti ovaj opšti lopovluk i pljačku i sankcionisati one koji krše zakone i blokiraju donošenje boljih, a onda omogućiti praksu njihovog provođenja.”

(BN Foto: SDS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: