Naslovna Izdvajamo SDS: Neka nam je vječna Republika Srpska

SDS: Neka nam je vječna Republika Srpska

0

Na današnji dan, tačno prije 32 godine, postavljeni su temelji Republike Srpske. Nastala je u politički teškom vremenu, ali u miru, kao potreba za golim opstankom i samoodržanjem srpskog naroda čija je konstitutivnost prethodno izbrisana u tadašnjoj Skupštini SR BiH koja je bez srpskih poslanika usvojila tzv. Memorandum o nezavisnosti, rekao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Miličević kaže da SDS kao jedina srpska politička stranka koja je starija od Republike Srpske i koja je u to vrijeme artikulisala političku volju našeg naroda, s ponosom može reći da zajedno sa srpskim narodom iza sebe imamo najveću srpsku tekovinu u prošlom vijeku – Republiku Srpsku.

„Stvorena je sa narodom, u miru; odbranjena je sa narodom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Snagu jednog naroda nisu mogle negirati ni najveće svjetske sile, pa je Republika Srpska dobila i međunarodno priznanje kroz Dejtonski mirovni sporazum“, istakao je Miličević.

Danas je naša obaveza, poručuje on,  da budemo dostojni najvećih među nama – onih koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku – i da našu Republiku Srpsku, opet vođeni voljom našeg naroda, čuvamo i razvijamo.

„Najbolji i najhrabriji među nama, kada su branili naš narod i Republiku Srpsku, nisu gledali koja je sila naspram nje. Njihove vodilje bile su  budućnost i životi njihove djece, braće, sestara, roditelja…“, rekao je Miličević i poručio:

„Danas se, prije svega, moramo pomoliti i sjećati većih od nas, onih koji su od nemogućeg stvorili moguće, i čiji su životi zavjet nama da vječno čuvamo Republiku Srpsku. A najbolje ćemo je čuvati tako što će nas biti više, što ćemo razvijati ekonomiju i od Republike Srpske praviti socijalno odgovorno društvo utemeljeno na vladavini prava.“

Miličević kaže da ne postoji sila, ne postoji sud, koji jednom narodu mogu izbrisati njegov identitet.

„Dio našeg kolektivnog identiteta jeste 9. januar. To nije usmjereno protiv bilo koga, niti je obojeno negativnim emocijama. Deveti januar je praznik poštovanja, ljubavi, sjećanja i ponosa. Deveti januar je istorijska činjenica i datum upisan u rodni list. Bez obzira na sve naše unutrašnje razlike, 9. januar je dan nacionalnog ponosa, jedinstva i okupljanja oko Republike Srpske“, istakao je Miličević i poručio:

„Neka nam je vječna Republika Srpska!“

(BN) Foto: Arhiva

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube