16.7 C
Banja Luka

Sijarto najavio: Mađarska će staviti veto na njemački prijedlog za sankcije Dodiku

Zemlje na zapadu i sjeveru Evropske unije nastavljaju da se protive proširenju Unije na zapadni Balkan, izjavio je danas ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, nazvavši nedavne razgovore u Evropskom savjetu “otrežnjujućim”, prenosi MTI.

EU ponovo nije uspjela da obezbijedi datume za pristupanje kandidatima sa zapadnog Balkana, a pregovori o pridruživanju tek treba da počnu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, poručio je Sijarto u objavi na Facebook-u.

Šef mađarske diplomatije je napomenuo da je Srbija otvorila četiri nova poglavlja u postupku integracije, čime je broj otvorenih poglavlja porastao na 22, od ukupno 35.

“Brisel ponovo klizi ka politici prema zapadnom Balkanu koja se ograničava na lekcije i sankcije”, rekao je on.

Sijarto je napomenuo da je nova ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, zaprijetila sankcijama srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

On je rekao da će Mađarska staviti veto na takav korak u EU, ako ikada dođe pred Savjet EU.

Bosna i Hercegovina je geografski blizu Mađarske, mi smo zainteresovani za njenu stabilnost i mir, i smatramo da su izjave poput one njemačke ministarke “zabrinjavajuće”, naglasio je Sijarto.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here