Naslovna Region Siniša Mali živi u zgradi čiji je dio nezakonito legalizovan: Drugi divlji...

Siniša Mali živi u zgradi čiji je dio nezakonito legalizovan: Drugi divlji gradonačelnik u istoriji Beograda

0

Objavljeno je novo istraživanje o divljoj gradnji. U Beogradu je, naime, prema podacima koje je prikupio BIRN, pronađeno 450.000 kvadrata koji su ozakonjeni bez jasnog zakonskog osnova. Kuriozitet predstavlja podatak da i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a i aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić trenutno stanuju u objektima čiji su dijelovi bili nelegalno sagrađeni, a potom ozakonjeni bez zakonskog osnova.

Siniša Mali, prema saznanjima BIRN-a, i dalje živi u stambenoj zgradi na Senjaku, čiji je poslednji sprat od oko 600 kvadrata (četiri stana) podignut nelegalno nakon 2015. godine, a potom ozakonjen.

U slučaju ove zgrade, investitori su imali građevinsku dozvolu, ali su gradili mimo nje, podigavši krajem 2016. godine sprat više nego što im je bilo dozvoljeno.

Zanimljivo je da su zbog odstupanja od građevinske dozvole bili odbijeni kada su tražili upotrebnu dozvolu u novembru 2016, međutim, mjesec dana kasnije investitori su ipak dobili upotrebnu dozvolu, u kojoj se uopšte ne pominje poslednji, nelegalni sprat.

Tek se u katastru može vidjeti da je potkrovlje ozakonjeno – u drugim sličnim slučajevima koje je našao BIRN, uglavnom su se ovi “viškovi” spratova i kvadrata rješavali tako što je ozakonjivana cijela zgrada.

Što se tiče slučaja gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, on je objekat „samo“ nelegalno nadogradio, o čemu je pisala i Nova.rs.

Šapić je tokom 2021. godine objekat, za koji je postojao zahtjev za legalizaciju iz 2010. godine, nadogradio sa još oko 200 kvadrata, da bi mu u julu prošle godine opština Novi Beograd ozakonila i tu dodatnu nelegalnu gradnju.

Tako danas Šapićev objekat ima skromnih 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine.

Šapiću građevinski „poduhvati“ nisu strani

Kako je Nova.rs već pisala, Šapić je u Ulici Laze Lazarevića, u blizini Zvečanske, gdje je izgradio vilu od 672 kvadrata, do tada regularnu ulicu pregradio metalnom kapijom visokom šest metara, a na mjestu pet manjih parcela dodeljenih Šapiću na upotrebu, bez konkursa i javnog oglašavanja, podigao je brojne objekte, bazen, sportske terene itd.

Prekršio je zakon koji govori da bilo kakav objekat ne smije biti bliži od 25 metara od najisturenije ose železničkog kolosjeka. Ulica više nije prohodna za saobraćaj, a ukoliko pokušate da je pronađete na bilo kojoj mapi, nećete uspjeti.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube