Naslovna Najnovije SIPA na KCUS zbog sumnje u nesavjesno liječenje i zloupotrebe položaja

SIPA na KCUS zbog sumnje u nesavjesno liječenje i zloupotrebe položaja

0

SARAJEVO – Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros u osam sati vrše pretrese na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Pretresi se vrše po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu, a sve zbog navoda koji se dovode u vezu s počinjenjem više krivičnih djela.

Kako je Klixu potvrdila portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić, pretres se vrši pod nadzorom ove institucije, a izuzima se određena dokumentacija u vezi s ranije formiranim predmetima.

Kako saznajemo, pretresi se dovode u vezu s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi, kao i krivičnim djelom nesavjesnog liječnja, ali i zloupotrebe položaja.

Najvjerovatnije su povod istrage nedavna pisma anesteziologa, kao i tužbe građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a vezane su za nesavjesno liječenje građana od COVID-a.

Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus interesovanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u aprilu pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog korištenja „malina respiratora“ zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić, kao i federalna ministarka Jelka Milićević završili na sudu.

Kasnije su uslijedili brojni otkazi i odlasci ljekara iz ove zdravstvene ustanove.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube