15.7 C
Banja Luka

Sjetva pšenice najskuplja, Vlada mora pomoći ratarima

– Sjetva pšenice roda 2023.godine je najskuplja u istoriji sijanja žita i zato vlada Republike Srpske mora po ovom pitanju preduzeti ozbiljne mjere, kazao je šef poslaničkog kluba SDS Vukota Govedarica u sklopu skupštinske rasprave o konsolidovanom budžetu Republike Srpske.

On je rekao da je cijena sjemenske pšenice bila je po toni 1420 KM, cijena djubriva se kretala od 1800 do 1900 KM dok je dizel u vrijeme sjetve bio 3,35 KM.

“Zbog pada cijene pšenice a koja je u okruženju 150 evra po toni a koju je prouzrokovala niska cijena pšenice iz Ukrajine naši proizvodjači i otkupljuvači su u velikom problemu i zato vlada mora pomoći kako zna i umije”, rekao je on i dodao da je zvoz pšenice je drastično umanjen u 2022.godini jer najveći spoljno trgovinski partner BiH po ovom pitanju Turska, uvozi jeftinu pšenicu iz Ukrajine.

Ministar poljoprivrede je nedavno rekao da on nema ništa sa otkupnom cijenom pšenice. A ko je onda pozvan ako nije ministarstvo poljoprivrede ? Ko ? Da nije možda ministarstvo unutrašnjih poslova ?

“BiH mora u ovom slučaju reagovati jer je isti problem i u FBiH i zabraniti prekomjerni uvoz pšenice. I drugo ono što je najznačajnije, vlada Republike Srpske mora obezbijediti podsticaj od 10 pfeninga po kilogramu pšenice što je realno i što proizvodjačima u ovom momentu mnogo znači”, kazao je on.

Naravno ministarstvo treba da onaj obećani podsticaj po hektaru što prije da isplati jer je on projektovan za sjetvu a ne za žetvu.

“I postavljam pitanje da mi se da odgovor. Po kojim kriterijuma, po kojoj cijeni i na koji način je vlada odnosno ministarstvo trgovine otkupilo 8000 tona pšenice od dva trgovca iz Hrvatske i jednog iz Republike Srpske, doduše po ustaljenoj političkoj liniji? Zašto otkup nije bio transparentan kako bi mogli učestvovati svi proizvodjači sa našeg tržišta”, kazao je Govedarica, apelujući na Vladu da pomognu ratare u Srpskoj jer je sjetva najskuplja, a žetva će biti loša.

(BN) Foto:Arhiva

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here