Naslovna Izdvajamo SKANDAL: Direktor škole sa učiteljima vrbuje i ucjenjuje roditelje da glasaju za...

SKANDAL: Direktor škole sa učiteljima vrbuje i ucjenjuje roditelje da glasaju za SNSD

0

U punom jeku predizborne kampanje, članovi SNSD-a posjetili su područnu školu u semberskom selu Čengić, i na sred roditeljskog sastanka, počeli da prikupljaju glasove za Cvijanovićevu i Dodika. Izrevoltirani roditelji kivni su i na učiteljicu, ali i direktora škole koji je takav skandal dozvolio.

Nije rijedak slučaj da u toku predizborne kampanje, vrbovanje glasača srećemo na sve strane, pa i u obrazovnim ustanovama.

Jedan ovakav primjer odveo nas je u sembersko selo Čengić, gdje smo se na licu mjesta uvjerili da su prema instrukcijama direktora Osnovne škole „Meša Selimović“, učitelji pozvali roditelje na, navodno, roditeljski sastanak.

Gle čuda, prije početka roditeljskog sastanka, pojavili su se i predstavnici SNSD-a. Rado Bjelica, direktor preduzeća “Pošte” inače član SNSD-a, i Radovan Mandušić, predstavnik Elektrodistribucije i član SNSD-a, roditeljima su jednoglasno poručili za koga trebaju glasati, to jeste za Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

„Juče je zakazan roditeljski sastanak na kojem je glavna tema bila tabla u učionici. Tablu su donirali dva člana snsd-a, koji su nas na kraju pozvali da izađemo na izbore i glasamo za Željku i Milorada. Na glasanje su nas pozvali Rado Bjelica i Radovan Mandušić, kao i direktor samim time što je dozvolio ovaj sastanak. Direktor škole nam je rekao da je on taj oji određuje šta će u ovoj školi da seradi. Roditeljski je održan u toku nastave i djeci je oduzeto vrijeme od časova“, naveo je roditelj, Stevo Jugović.

Kasneći na početak prvog časa, stigla je u školu i učiteljica Biljana Rodić. Kaže sve je radila prema instrukcijama direktora, a usledila je i smjela prijeteća poruka jednom od prisutnih roditelja. Našoj ekipi učiteljica se drsko obratila.

„Slušajte me, sve što imate da pitate, pitajte direktora. Mi smo samo ustupili prostor da se ljudi predstave. Stevu slobodno pozdravite i recite mu da mu ovo nije trebao i da će za ovaj napad i doček na poslu imati problema sa svima nama“, odbrusila je učiteljica Biljana Rodić.

Nakon sedam neuspjelih pokušaja da kontaktiramo direktora, uputili smo se u centralnu školu u Janji. Izgleda dobro nasavjetovan, direktor Davor Radojević, nevješto je negirao bilo kakvu povezanost sa predizbornim vrbovanjem u njegovoj školi.

„Što se tiče te situacije, radilo se o privatnoj donaciji. Ne vidim nikakav problem tu. Sve donacije su dobrodošle“, poručio je direktor Davor Radojević.

Dosta je nezadovoljnih roditelja, ali mnogi nisu smjeli pred kamere plašeći se za svoja radna mjesta ali i za tretman svoje djece u budućnosti. Ipak, kažu donacije im nisu potrebne ako će biti ovako zloupotrijebljene.

„Sve sam čuo šta se desilo, pusti me sa tablama, uzećemo mi roditelji sve, nemoj da iko donosi išta pa da me ucjenjuje za koga da glasam. Ja ću glasati za koga ja hoću. Pokvareni su“, rekao je jedan od razočaranih mještana Čengića.

Nažalost, ovo nije usamljen primjer u Republici Srpskoj. Brojne škole se trenutno zloupotrebljavaju u predizborne svrhe, ali do snimaka je teško doći zbog straha roditelja.

U međuvremenu, trenutnim vlastodršcima ništa nije prepreka, jer se izgleda vode onom starom narodnom: kad si na vrhu – sve ima svrhu !

(BN)